Vučić: Insistiraćemo; Mas: Sad je trenutak

Za Srbiju je Briselski sporazum nešto što mora da se ispoštuje i insistiraćemo na tome da Priština ispuni svoju jedinu obavezu koju ima, poručio Vučić.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

10:58

Vučić: Insistiraćemo; Mas: Sad je trenutak
Tanjug/Zoran Žestiæ

"Ako smo mi mogli da ispunimo sve svoje obaveze i Priština će morati da ispuni jednu jedinu. Na tome će naša strana insistirati i verujem da će to otvoriti vrata daljim razgovorima i postizanju mogućeg kompromisa naše dve strane", rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom.

On je tako odgovorio upitan da prokomentariše izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da pregovore treba resetovati i da Priština neće primenjivati ništa što je do sada dogovoreno, kao i da li će Briselski sporazum biti ispunjen.

"Za Srbiju djalog sa Prišinom nije izražvanje želja, već su to ozbiljni razgovori u kojima treba da se dođe do kompromisa na ozbiljan način. Za nas je ono što smo potpisali Briselskim sporazumom 2013. nešto što mora da se poštuje i Srbija će na tome da insistira", rekao je Vučić.

On je napomenuo da Srbija i Nemačka imaju drugačiji stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali da Srbija želi da na ozbiljan način razgovara o budućnosti celog regiona i postizanju kompromisa, štiteći svoje drzavne i nacionalne interese.

Srbija to želi, kako je rekao Vučić, u najboljoj veri, bona fide, i na najbolji način kako bi pokušala da obezbedi dugotrajan mir i stabilnost u regionu.

Ministar spoljnih poslova Nemačke govoreći o dijalogu s Kosovu, da on već postoji i da ne mora da bude resetovan, kao i da je sada pravi trenutak da se nastav i da se, kako je rekao, vlade obe zemlje posvete sprovođenju i potvrde sve što je do sada dogovoreno.

"Mi bismo vrlo rado bili spremni i jesmo spremni da učestvujemo i da doprinesemo tome. Dijalog već postoji i ne mora da bude resetovan. Svakako će se vlade obe zemlje posvetiti i potvrditi sve ono što je do sada dogovoreno i razvijati svoje stavove i pozicije, s obzirom da taj konflikt postoji. Ne teba dakle krenuti ispočetka i sve što je bio predmet pregovora u prošlosti treba sada iskoristi, kako bi sada postigli rezultate", rekao je on.

Mas je rekao da je to bila tema njegovih razgovora u Prištini i sada u Beogradu, pre svega zato što se nalazimo u situaciji da su "obe zemlje bili održani izbori i da su formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom".

"To je pravi trentak da se nastavi dijalog o normalizaciji i da se postignu rezultati", naglasio je Mas.

Kaže da Miroslav Lajčak uživa njegovo puno povrenje, kao i podršku Vlade Nemačke.

Mas je istakao da je i u Prištini i Beogradu rekao da je sada važno da se taj dijalog ne vodi radi dijaloga nego da se postignu rezultati i poručio da da obe strane u dijalogu moraju dati svoj doprinos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: