Mediji: U stvari, odlična vest iz Nemačke za Srbiju

To što je na Zapadu odjeknuo navodni slovenački non pejper koji predlaže paranje granica na Balkanu za Srbiju je odlična vest, ocenjuju mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2021.

09:58

Mediji: U stvari, odlična vest iz Nemačke za Srbiju
Depositphotos/ Steve_Allen

Novu poruku Berlina protiv promene granica, na primer, Beograd može legitimno da tumači na jedini mogući način: Da je Kosovo – Srbija.

Jednostavno, ako je danas čvrst argument da međunarodno priznate države ostaju na svojim teritorijama kako bi se izbegla repriza "balkanske klanice“, onda taj isti princip mora da važi i za celovitu Srbiju kao članicu Ujedinjenih nacija, piše portal Sputnjik.

A nemački ministar za Evropu Mihael Rot upravo je to izjavio - da promena granica ne rešava nijedan problem na Zapadnom Balkanu i da ta priča može da bude veoma opasna i da ponovo otvori Pandorinu kutiju, punu sukoba.

Nemački ministar je povodom "non pejpera", koji je navodno slovenački premijer Janez Janša dostavio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, rekao i da su sadašnjost i budućnost Zapadnog Balkana u pomirenju, bliskoj regionalnoj saradnji, udaljavanju od nacionalizma i revanšizma:

"Zemlje Zapadnog Balkana jesu i ostaju zemlje multiverskih i multietničkih društava... Sećanja na ratna dešavanja devedesetih trebalo bi da budu dovoljno upozorenje za sve, a fantazije o promeni granica pripadaju propaloj prošlosti", zaključio je Rot.

To je takođe izjava koju potpuno i u svakom slovu i smislu može da potpiše i bilo koji zvaničnik u Beogradu, piše još Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: