Putin obavešten - još nema uslova

Za susret predsednika Rusije i Ukrajine potrebno je da se steknu određeni uslovi, smatraju u Kremlju.

Izvor: Sputnik

Sreda, 21.04.2021.

16:49

Putin obavešten - još nema uslova
Foto: Tanjug/ AP Photo/Alexander Zemlianichenko

To je saopšeno nakon predloga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom sastane u Donbasu.

Poslednjih meseci na kontakt-liniji u Donbasu je bilo dosta provokacija iza kojih stoji ukrajinska vojska, ukazao je s tim u vezi portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Veoma je važno komunicirati, kada se za to steknu određene okolnosti. Svi znamo da je poslednjih meseci na kontakt-liniji registrovan ogroman broj slučajeva otvaranja vatre od strane pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na teritorije samoproglašenih republika s ciljem provokacija. Te su se provokacije nastavile iz dana u dan i upravo je to dovelo do eskalacije napetosti", rekao je Peskov u intervjuu za list "Komsomoljska pravda".

On je dodao da je predsednik Rusije obavešten o predlogu Zelenskog.

Ipak, sumnja da je Putin stigao da se bliže upozna sa time, jer se pripremao za obraćanje Federalnoj skupštini i tokom dana ima brojne obaveze.

"Video-klip mu je predat, i ne samo klip nego i tekst i to operativno, ali nisam uveren da je imao vremena da se upozna detaljnije s tim. Ponavljam, uoči takvih događaja (kao što je obraćanje Federalnoj skupštini) on po tradiciji veći deo noći provodi radeći na tekstu i to je radio i prošle noći", naveo je Putinov portparol.

Podsetimo, Zelenski je juče pozvao predsednika Rusije da se sastanu bilo gde u Donbasu.

"Odlazim tamo svakog meseca. Gospodine Putine! Spreman sam da idem i korak dalje i pozovem vas da se sretnemo u bilo kom delu ukrajinskog Donbasa, gde se vodi rat", rekao je Zelenski u video-poruci.

Komentarišući situaciju u Donbasu Peskov je rekao da Rusija čini sve da dođe do normalizacije situacije, ali da je to veoma teško.

Rusiji nije svejedno kada je reč o stanovnicima Donbasa. Rusija im pomaže, upućuje humanitarne konvoje, pruža druge vrste podrške i to će se nastaviti, zaključio je on.

Sukob

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo više od 13.000 ljudi.

O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt-grupe u Minsku.

Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu pucanja, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija.

Osim toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: