SAD odbile

Sjedinjene Američke Države smatraju međusirijske pregovore u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija boljim načinom rešavanja konflikta u Siriji .

Izvor: Sputnjik

Sreda, 21.04.2021.

09:20

SAD odbile
Depositphotos/stillfx

One ne planiraju da kao posmatrači učestvuju na sastanku u Astanskom formatu (Rusija, Iran, Turska), saopštio je američki ambasador u Kazahstanu Vilijam Mozer.

„Smatramo da su pregovori u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, najprikladniji proces za rešavanje ovog sukoba. Zato, ne želimo da budemo posmatrači u drugom procesu“, rekao je Mozer.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. godine. Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom organizacijom DAEŠ (Islamska država) u Siriji i Iraku. U pojedinim delovima zemlje nastavlja se čišćenje od terorista. Trenutno je u prvom planu političko rešavanje problema, obnavljanje Sirije i povratak izbeglica.

Od 2017. godine u Nur-Sultanu vode se pregovori, poznatiji kao Astanski format, po ranijem nazivu glavnog grada Kazahstana. U januaru 2018. godine Soči je bio domaćin kongresa nacionalnog dijaloga Sirije, koji je bio prvi pokušaj od početka sukoba da se okupi širok sastav učesnika. Glavni rezultat kongresa bila je odluka o stvaranju ustavnog komiteta koji deluje u Ženevi i čiji je glavni zadatak priprema ustavne reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: