Kubanski predsednik na čelu Komunističke partije

Kubanski predsednik Migel Dijas-Kanel izabran je danas za prvog sekretara Komunističke partije Kube.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 19.04.2021.

17:44

Kubanski predsednik na čelu Komunističke partije
EPA-EFE/ ARIEL LEY ROYERO

On je preuzeo dužnost od Raula Kastra, koji se povlači iz političkog života, saopštila je danas ta partija.

"Migel Dijas-Kanel Bermudes izabran je za prvog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Kube na Osmom kongresu partije", saopštila je partija preko Tvitera na kraju izbora.

Osamdesetdevetogodišnji Raul Kastro je najavio da se povlači sa čela stranke i on će danas zvanično predati dužnost svom nasledniku. Dijas-Kanel je ranije rekao da će nastaviti sa istim smernicama partije.

Odlaskom Raula Kastra završava se era Kastrovih. Fidel i Raul Kastro su vodili Kubu skoro 60 godina i od tog ostrva su napravili glavnog aktera tokom Hladnog rata uspevajući da zadrže komunistički režim uprkos nestanku saveznika, Sovjetskog saveza.

Fidel Kastro preminuo je 25. novembra 2016, u 91. godini. Sahranjen je na groblju u gradu Santijago de Kuba, u kome je počela Kubanska revolucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: