Poruka EU Prištini: Mora

Potpisivanjem Briselskog sporazuma Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze. Sve što je dogovoreno mora biti primenjeno, kaže portparol EU.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.04.2021.

12:38

Poruka EU Prištini: Mora
jorisvo/depositphotos/Ilustracija

Peter Stano je za Tanjug, povodom osme godišnjice od potpisivaja Briselskog sporazuma, posebno naglasio da EU očekuje od Kosova da poštuje svoje preuzete obaveze da će primeniti dogovoreno tim sporazumom.

"Kosovo je ušlo u sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Sporazum o tome je postignut u dobroj volji svih strana i nikada nije povučen", naglašava Stano.

On poseća da je Briselski sporazum dvotrećinskom većinom ratifikovao i kosovski parlament 2013. godine, čime je, kako kaže, potvrđena kosovska međunarodna obaveza da primeni sporazum.

Na godišnjicu potpisivanja tzv ”prvog” Briselskog sporazuma, iz EU, kao galvnog posrednika u dijalogu Beogrda i Prištine, pozivaju da se proces normalizacije odnosa nastavi i dovede do "uspešnog kraja".

"EU i zenlje članice očekuju da se dijalog nastavi brzo i da se Beogrda i Prištna ozbiljno angažuju u procesu. Očekujemo primenu svih do sada postignutih dogovora i nastavljamo rad ka sveobuhvatnij normaliaciji koja će obuhvatiti sva otvorena pitanja izmešu Srbije i Koosva”, zaključio je Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: