"Nismo zadovoljni ambasadorom, u Srbiji nam prete da će nas ubiti kao stoku"

Predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov izjavio je u emisiji HRT u nedelju da je nedavno doživeo pretnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

10:30

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

"Osoba koja nam je pretila je privedena. Druga osoba koja nam je pretila da će nas pobiti s automatskom puškom kao stoku, čini mi se da nije privedena", rekao je on.

"Nisu to bile samo pretnje na društvenim mrežama, dobijali smo pretnje preko službenih adresa. Ne samo da nemamo adekvatno delovanje pravosudnih organa nego ceo taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu. To su strukturalni deficiti kad je u pitanju etnički motivisano nasilje ili govor mržnje u Republici Srbiji", istakao je Žigmanov.

Rekao je i da je komunikacija s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem korektna, ali da hrvtska manjina u Srbiji nije zadovoljna s hrvatskim ambasadorom u Beogradu.

"Moguće je da vlasti u Zagrebu nisu zadovoljni sa mnom kao predstavnikom Hrvata u Srbiji, možda i ja strčim u hrvatsko-srpskim odnosima, ali ja koristim medije kako bih javno ukazivao na probleme koji nisu dopustivi. Mene kao političkog predstavnika Hrvata u Vojvodini nitko nije zvao iz diplomatije nakon pretnji", kaže.

Podsetimo, u martu ove godine odnosi Srbije i Hrvatske su se zaoštrili kada je Hrvatska poslala protestnu notu Srbiji, u kojo je izražena zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Takođe, Žigmanov je izazvao lavinu reakcija u javnosti kada je krajem 2020. objavio da su u jednom mestu u Vojvodini pretučena trojica muškaraca hrvatske nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: