Stejt department: SAD nemaju veze s zaverom protiv Lukašenka

Sjedinjene Američke Države nemaju nikakve veze sa bilo kakvim zaverama protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.04.2021.

18:23

Stejt department: SAD nemaju veze s zaverom protiv Lukašenka
Depositphotos/ stillfx

"Bilo kakve suprotne sugestije su apsolutno netačne", izjavio je danas zvaničnik Stejt departmenta.

"Videli smo izveštaje u ruskim državnim medijima o navodnoj zaveri protiv Aleksandra Lukašenka, kao i njegove direktne tvrdnje u medijima. Bilo kakve sugestije da američka vlada stoji iza pokušaja atentata na Lukašenka ili da je umešana u njega apsolutno nisu istinite", rekao je neimenovani zvaničnik za TAS S.

On je, komentarišući navode o privođenju advokata Jurija Zenkoviča, koji ima i beloruski i američki pasoš, zbog sumnje da je umešan u zaveru za pokušaj ubistva, rekao da će Vašington ponuditi svu neophodnu konzularnu pomoć svom državljaninu.

"Videli smo izveštaje o privođenju američkog državljaina u Minsku. Kad god je neki americki državljanin priveden u inostranstvu, spremni smo da pružimo sve odgovarajuće konzularne usluge", poručio je on.

Lukašenko je u subotu objavio da je privedena grupa ljudi koja je planirala da ubije njega i njegovu decu i navodno imala veze sa američkim obaveštajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila je dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Belorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo - belorusko i američko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: