EU zabrinuta, poziva Moskvu

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenio je danas da su ruske vlasti odgovorne za sigurnost i zdravlje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2021.

18:08

EU zabrinuta, poziva Moskvu
EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Borelj je pozvao vlasti da Navaljnom omoguće neposredan pristup medicinskim radnicima kojima veruje.

”EU je duboko zabrinuta zbog izveštaja da se zdravlje ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog u kaznenoj koloniji i dalje pogoršava”, poručio je Borelj u saopštenju za javnost.

On je istakao da EU i dalje inistira na hitnom i bezuslovnom puštanjem na slobodu Navaljnog, jer smatra da je njegova presuda politički motivisana i da se protivi ruskim međunarodnim obavezama kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

”Očekujemo da će Rusija ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući poštovanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava s obzirom na prirodu i obim rizika za život gospodna Navaljnog”, dodao je Borelj.

EU je ranije najoštrije osudila navodno trovanje ruskog opozicionara Aekseja Navaljnog i uvela sankcije protiv šest ruskih visokih zvaničnika i jednog entiteta umešanih u pokušaj njegovog ubistva, a zatim i sankcije protiv četiri osobe zbog njihove uloge u proizvoljnom hapšenju, gonjenju i izricanju presude Navaljnom.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

On je osuđen na dve i po godine zatvora u februaru zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao u Rusiju iz Nemačke, gde se oporavljao od navodnog trovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: