Odgovor Rusiji: Britanci šalju brodove u Crno more; "Merlin" i "Kraljica Elizabeta" u stanju pripravnosti

Velika Britanija će u maju poslati razarač i protivpodmorničku fregatu u Crno more u znak solidarnosti sa Ukrajinom i saveznicima iz NATO-a u regionu.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2021.

08:34

Odgovor Rusiji: Britanci šalju brodove u Crno more;
Ilustracija: EPA/ ANDY RAIN

To su saopštili „Tajmsu“ izvori u kraljevskoj Ratnoj mornarici.

Brodovi, kako navodi list, pripadaju grupi nosača aviona koji se nalazi u Sredozemnom moru. Lovci F-35 i helikopteri „Merlin“ na nosaču aviona „Kraljica Elizabeta“ biće spremni da dolete u pomoć u slučaju pretnje sa strane ruskih brodova, podmornica i avijacije, piše list. Pri tome, nosač aviona ostaje u Sredozemnom moru jer je zabranjeno tako velikim brodovima da uplovljavaju u Crno more.

Kako je saopštio „Tajmsu“ izvor u britanskoj Ratnoj mornarici, London podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i poziva Rusiju na smirivanje situacije.

Ranije su SAD bile planirale da pošalju brodove u Crno more. Razarači „Ruzvelt“ i „Donald Kuk“ su trebali da stignu 14-15. aprila, ali, kako su preneli mediji, Pentagon je odlučio da odustane od ove operacije, zbog opasne eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: