Luka Ploče - "Meka" za ilegalni transport kokaina: Zaplenjena rekordna količina u bananama

U Luci Ploče zaplenjena je rekordna količina kokaina.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 13.04.2021.

20:28

Luka Ploče -
Ilustracija: Shutterstock/busliq

Kako prenosi Jutarnji list, radi se o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, a zaplenjen je još prošle nedelje, ali policija tu informacijom nije dosad javno objavila.

Niko kokain nije preuzeo pa tako nije bilo hapšenja. Otkrili su ga carinci prilikom redovne kontrole kontejnera.

Za sutra u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je konferencija na kojoj će biti objavljeni detalji ove akcije, koja je treća po redu u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče.

Upravo činjenica da nema uhapšenih je najintrigantnija što bi moglo ukazivati na to da je neko kome je droga bila namenjena odustao od primopredaje, da je možda bio upozoren ili imao nekakvu informaciju da je pošiljka pod nadzorom ili neki zasad još nepoznat razlog.

Niko iz prethodnih zaplena u Pločama se ne povezuje s ovom najnovijom, prenosi Jutarnji list.

Verovatno su, osim dubrovačke policije i dela za droge MUP-a RH, moguće u ovu akciju bile uključene i neke svetski poznate agencije za suzbijanje trgovine narkoticima, poput američke DEA, koja inače ima i svoj regionalni odbor u diplomatskom predstavništvu SAD u Zagrebu i koji pokriva Hrvatsku i celu regiju.

Poslednjih meseci Luka Ploče je zbog slabih kontrola postala ulazna vrata narko-dilerima za uvoz kokaina.

Od kraja januara, kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narko-dilera kokaina pa do danas dolazi se do procene od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljkama” na jugu Hrvatske.

Uhapšeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zaplene kokaina u jednom privatnom preduzeću u Opuzenu, gde je kokain dospeo u kontejneru banana.

Uvoz banana postao je put za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve.

Pošiljaoci kokaina iz Južne Amerike očigledno još nisu čuli da je većina narko-dilera pala u spektakularnoj policijsko-uskočkoj akciji krajem januara u Metkoviću i 7. marta u Opuzenu pa i dalje šalju kokain preko Luke Ploče, po koji očigledno nema ko da dođe jer su lokalni narko-bosovi i dileri u zatvoru.

Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana, fizički je teško, gotovo nemoguće prekontrolisati svaki kontejner.

Uzimajući u obzir karakteristike robe, njeno poreklo i odredište, carina procenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan deo kontejnera za kontrolu.

Roba koja dolazi iz npr. zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU.

Nakon zaplene ogromnih količina kokaina koji preko Luke Ploče ulazi u Hrvatsku, carinska uprava je konačno odlučila da nabavi mobilni rendgenski uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz Južne Amerike u kojima se krijumčario kokain.

Kako prenosi Jutarnji list, u carinsku upravu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj vrednosti 2 miliona dolara, koji će carinicima omogućiti bržu i deloivorniju kontrolu kontejnera, što do sada nije bilo moguće, pa je Luka Ploče mesecima bila sklonište za krijumčareni kokain.

Međutim, čini se da su carinici i policija i bez RTG uređaja uspeli da otkriju ovu rekordnu zaplenu kokaina.

Za razliku od carinske uprave u Rijeci, koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrole roba u riječkoj luci, carina u Pločama kontrole provodi od oka, te ukoliko se pokaže da je nešto sumnjivo, dovodi se pas.

Upravo zbog tako slabe kontrole krijumčari kokaina biraju kontejnerski promet preko Ploča, preko koga je prošlo više od 700 kg kokaina, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: