"Nije ni na vidiku"; Meteorolog za B92.net o povratku proleća

Ovog proleća jesen ne odustaje, temperatura sa 26 stepeni pala je na 6, a meteorolog Đorđe Đurić za B92.net otkriva kada će se lepo vreme ustaliti.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

13:47

Ilustracija: depositphotos/MrTwister

"Do kraja dana će u celoj zemlji biti potpuno oblačno, ovo zahlađenje koje je zahvatilo severne i zapadne delove Srbije sa kišom, do kraja dana će se proširiti na južne delove Srbije. Danas je velika temperaturna razlika između severa i juga, pa je maksimalna temperatura na severu od 6 do 8 stepeni, dok je na jugu Srbije trenutno i do 18 stepeni, koliko je zabeleženo u Nišu", rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

On dodaje da će zahlađenje stići i do juga Srbije, ali do kraja dana, i doneti pad temperature za desetak stepeni.

"U sredu nas očekuje potpuno oblačno i hladno vreme u celoj Srbiji, sa kišom, u brdsko-planinskim predelima i sa snegom", kaže Đurić.

Temperatura će bitio znatno manja od proseka za ovo doba godine, maksimalna dnevna do 9 stepeni.
Ilustracija: Depositophotos/ BrianAJackson
Đurić za B92.net kaže da se temperature koje su zabeležene juče u Srbiji neće ponoviti ovog meseca.

"Letnji dan, koji smo imali juče, više se neće ponoviti do kraja meseca, a kada bi uporedili vreme od juče, i vreme od sutra, uočili bi veliki pad, od čak 20 stepeni", napominje on.

"Proleće ni na vidiku"

U četvrtak promenljivo oblačno, sa mogućim padavinama, a temperatura će biti veća za svega stepen-dva, što neće biti osetno.

U petak nas očekuje kratkotrajno lepše vreme i sunčan dan, bez padavina, ali već za vikend nas očekuje kiša, i sve do 20. aprila hladno vreme, sa kišom.

Na pitanje o stabilizaciji vremena, Đurić kaže da je to teško prognozirati, ali da narednih sedam dana neće biti proleća u Srbiji.

"Tek posle 20. aprila dolazi do stabilizacije vremena, znači, narednih sedam dana proleće neće biti ni na vidiku", kaže Đurić.

Kako promena vremena utiče na zdravlje: Od glavobolje do srčanog udara

Poslednjih godina se vreme izrazito promenilo. Sve je više naglih promena vremena, kada u samo jednom danu temperature padnu ili se dignu za 20 stepeni, a tada se najčešće oseti težina pri disanju i bolovi u grudima. Simptomi i tegobe koje osećamo prilikom vremenskih promena nazivaju se meteoropatija, a osobe koje pate od njih su - meteoropate.

Postoji više grupa bolesnika koji su prilično osetljivi na promene vremena. Njih muče reuma, astma, srčane smetnje, pre svega angina pektoris i visoki krvni pritisak, čir na dvanaestopalačnom crevu i želucu, psihoza i druge psihičke tegobe.

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom uglavnom savetuju da se u "kritično" vreme ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihički poslovima, kao i da se uzimaju propisani lekovi. Osobe sa alergijama treba da pravovremeno počnu svoju terapiju.
Foto: Depositphotos/kmiragaya
Redovno uzimanje lekova za smirenje savetuje se i osobama koje pate od psihičkih tegoba.

Hrana je veoma bitna tokom pomenutih teških dana, a lekari savetuju da se tada poveća unos voća i povrća, ali i tečnosti. Obavezno izbegavajte alkohol i zašećerene sokove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: