"Bez panike, u Srbiji ima između 16.000 i 17.000 varijanti virusa"

Komentarišući vest da postoje naznake da je u Srbiju stigao i brazilski soj kovida 19, naš poznati viurusolog dr Milanko Šekler kaže da nema razloga za strah.

Izvor: Kurir

Utorak, 13.04.2021.

11:06

Screenshot TV Prva

Prema njegovim rečima, niko do sada nije jasno rekao da je taj soj virusa opasniji od drugih, niti je to naučno objavljeno. Tek treba da se vidi da li je toliko veliki broj zaraženih i umrlih u Brazilu zbog novog soja virusa ili zbog zdravstvenog sistema koji je preopterećen, istakao je on.

Kako kaže, priče da je brazilski soj virusa stigao u Evropu čuo je još ranije, ali smatra da nema razloga za paniku i strah.

"Ako se sećate, bile su najave i za britanski soj virusa da je zarazniji i smrtonosniji, pa se ispostavilo da nije baš tako. Po logici stvari, virus koji se lakše prenosi manje je smrtonosan, jer u tom razmnožavanju gubi patogenost", podvlači Šekler za Kurir.

Apostrofira da su sve priče o novim, zaraznijim i smrtonosnijim sojevima virusa na dugačkom štapu. "Pre deset dana naslušali smo se i priča o nekom duplom mutantu iz Indije. Vi možete da lažete sve ljude neko vreme, možete da lažete neke ljude sve vreme, ali da lažete sve ljude sve vreme to je već nemoguće", ističe on.

Kaže i da je informacija o 92 varijante brazilskog virusa "budalasta".

"Ja isto tako mogu vama da kažem da kod nas ima između 16.000 i 17.000 varijanti virusa. I šta to vama znači? To vam je isto kada imate tipsku kuću koju su majstori izgradili 100 u nizu i kada svaku ponaosob malo bolje zagledate, videćete neku manju razliku. Imate jednojajčane blizance pa ih posle određenog perioda razlikujete. Tako vam je i sa virusima", slikovito objašnjava Šekler.

Kako kaže, do razlike kod virusa dolazi kad se umnožava u velikim količinama.

"Prema zakonu biohemije, virus prilikom umnožavanja duplira nukleinske kiseline, a razlike nastaju kada prilikom proizvodnje tih nukleinskih kiselina napravi grešku. Ta greška se onda vidi na površini kao različitost", zaključio je dr Šekler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: