Najnovije istraživanje: Nije potvrđeno

U naučnom časopisu Lanset obajvljena najnovija studija o veoma zaraznoj varijanti koronavirusa, nastaloj u Velikoj Britaniji, tzv. britanskom soju.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

08:00

Najnovije istraživanje: Nije potvrđeno
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Iako su do sada stručnjaci tvrdili da je reč o opasnijoj varijanti koronavirusa, prema najnovijim istraivanjima britanska varijanta, ne izaziva teše forme kovida 19 koje obavezno zahtevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću.

Studijom je obuhvaćena grupa od 496 kovid pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa obolelima od drugih varijanti korone, prenosi Rojters.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.

Britanska varijanta koronavirusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u SAD, potvrdjeno je u Centru za kontrolu bolesti i pevenciju SAD, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: