Najzagađeniji vodotok u Evropi - postrojenje za preradu vode stalo sa radom VIDEO

U Vrbasu je prestalo da radi Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda, u čiju je izgradnju Evropska unija uložila 23 miliona evra.

Izvor: B92, Prva

Ponedeljak, 12.04.2021.

20:43

Najzagađeniji vodotok u Evropi - postrojenje za preradu vode stalo sa radom VIDEO
Printskrin: TV Prva

Šta se dešava sa najvećom investiicijom u oblasti zaštite životne sredine, kada i pod kojim okolonostima će ona ponovo početi da radi?

Prečistač u Vrbasu ne radi u punom kapacitetu.

Automatizovano postrojenje, koje važi sa najveću investiciju Evropske unije u Srbiji u oblasti zaštite životne sredine i koje za cilj ima spasavanje najzagađenijeg vodotoka u Evropi, napušteno je od strane dosadašnjeg upravljača.

"Jedan period od neke tri nedelje on nije radio i tu je jedna ozbiljna šteta počela da se pravi, međutim taj period,na sreću nije predugačak, i mislimo da će to uskoro sve da se sanira", rekao je Ratko Đurđevac iz Ekološkog pokreta Vrbasa.

Ono što je olakšavajuća stvar jeste činjenica da se u kanal iz postrojenja ipak ne ispušta potpuno neprečišćena voda, jer se ona ovde mehanički prečišćava.

Upravljanje postrojenjem je prošle godine povereno međunarodnoj kompaniji Veolia Water Solutions and Technologies, odnosno njenom ogranku "Veolija Srbija", a za tu namenu Vlada Srbije je toj kompaniji platila 50 miliona dinara.

Već tri nedelje ovde nikoga nema iz Veolije. Od nadležnih stiže poruka da će prečistač ubrzo ponovo raditi u punom kapacitetu.

"Organizovaćemo i operatere na prečistaču i nipošto nećemo dozvoliti da on stane sa radom nego ćemo sve učiniti da počne sa radom jedan takav prečistač", izjavio je predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević.

Koncept za izradu ovog postrojenja napravljen je davno, izuzeta je iz obzira činjenica da gomila industrije u susednoj Kuli više ne postoji, pa je prečistač, zapravo, predimenzionisan. Nedostatak otpadnih voda za optimanalan rad, raniji propusti u pogledu priključenja okolnih sela na kanalizacionu mrežu, ali i zatečena prazna kasa.

"Ja moram da se osvrnem na period iz 2012. godine kad je lokalna samouprava nasledila dva budžeta unapred prezadužena i uporedo s tim mi smo ulagali velike napore i rešićemo pitanje funkcionisanja centralnog prečistača. Da nismo imali te nasleđen dugove, sigurno bi Veliki bački kanal danas bio očišćen", dodao je Rojević.

Veliki bački kanal važi za najzagađeniji vodotok u Evropi. Vrbašane raduje što je prečistač bar na kratko doprineo zaustavljanju njegovog zagađenja, a sudeći prema najavama nadležnih, prečistač će se tek pokazati kao odlično investiran novac.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: