Ko iz čista mira zlostavlja životinje i koje su adekvatne kazne VIDEO

Naš zakon predviđa i zatvorske kazne za zlostavljače i ubice životinja, koji se sve češće nalaze na naslovnim stranama zbog svojih zločina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

20:26

Ko iz čista mira zlostavlja životinje i koje su adekvatne kazne VIDEO
Printskrin: TV Prva

Protiv osamnaestogodišnjaka osumnjičenog da je pre dve nedelje u Kuršumliji ubio psa, da bi se osvetio vlasniku sa kojim je bio u svađi, podneta je privatna krivična prijava.

Neki ih vole, neki obožavaju i veruju im više nego ljudima, a neki ih se plaše. Bez obzira na to kojoj grupi pripadate, ako ste normalni, zapitaćete se ko iz čista mira može da zlostavlja životinje.

"Možemo govoriti o elementima psihopatologije, u svakom slučaju patologije ličnosti, to su osobe lišene svake empatije, koje ne vode računa o drugima, osobe koje ne mogu da kontrolišu svoje postupke", navodi doktorka Radmila Bojović, psihopatolog.

U konkretnom slučaju u Kuršumliji, mladić osumnjičen da je ubio psa navodno je to potvrdio u poruci vlasniku životinje.

Doktorka Bojović kaže da se sklonosti ka zlostavljanju životinja javljaju u detinjstvu, i dodaje da ozbiljna istraživanja pokazuju da takve osobe imaju indicije da u zrelom dobu zlostavljaju druge.

Pre godinu dana, dopunama i izmenama krivičnog zakona, kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja, povećane su sa godinu, na dve godine zatvora. Za organizatore borbi pasa predviđena je zatvorska kazna od 6 meseci, do tri godine.

U svetu je mnogo rigoroznije. Istorijska je kazna iz 2014. godine kada je jedan poljski emigrant u Bostonu, zbog zlostavljanja šteneta pitbula, osuđen na novčanu kaznu od neverovatnih pola miliona dolara, i zatvor od još neverovatnijih 55 godina.

Pitanje je koliko su oni koji zlostavljaju životinje svesni svojih postupaka.

"Generalno gledano to nisu ljudi koji su korigiblni. Oni da jesu i da mogu da sagledavaju posledice svog ponašanja, oni se tako ne bi ni ponašali. Tako da smo mi tu u problemu šta je adekvatna kazna za nekoga", kaže doktorka Bojović.

Da li je kazna odgovarajuća ili nije, na drugima je da procene, ali kazna na koju je osuđen Poljak u Bostonu, veliku većinu bi odvratila i od pomisli da nekome
naudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: