Zvanično: Ðurić postao stalni posmatrač pri OAD

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić predao je danas akreditivna pisma generalnom sekretaru Organizacije američkih država (OAD) Luisu Almagru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

19:08

Zvanično: Ðurić postao stalni posmatrač pri OAD
FOTO: Profimedia/Xinhua/arhiva

Time je i zvanično postao stalni posmatrač pri toj regionalnoj organizaciji.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade Srbije, Ðurić je istakao posvećenost Republike Srbije daljem razvoju saradnje sa OAD i negovanju bilateralnih odnosa sa državama Severne i Latinske Amerike i Kariba.

"Današnja jaka Srbija, koja se ubrzano razvija, želi da bude čvrsto uporište zemalja Latinske Amerike u Evropi. Najveća komparativna prednost Srbije leži upravo u našoj spremnosti i otvorenosti za saradnju sa svim regionima i državama sveta“, rekao je Ðurić.

On je podsetio da "tradicija saradnje Srbije i zemalja članica OAD seže u daleku prošlost i preneo Almagru poruke prijateljstva u ime naroda Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića.

Organizacija američkih država predstavlja najstariju regionalnu organizaciju na svetu koja okuplja 35 država Severne i Latinske Amerike i Kariba sa statusom članice, kao i 72 države sveta sa statusom stalnog posmatrača.

Republici Srbiji dodeljen je status stalnog posmatrača pri ovoj Organizaciji 2002. godine, a njeni predstavnici aktivno učestvuju u Generalnim skupštinama OAD od 2011. godine, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: