Otcepljenje Republike Srpske? SAD imaju jasan stav

Današnja saznanja da je predsednik Slovenije Borut Pahor pitao članove Predsedništva BiH da li je moguć miran razlaz komentarisali su iz Ambasade SAD u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

18:14

Otcepljenje Republike Srpske? SAD imaju jasan stav
Shutterstock/Krisy/Ilustracija

Kako su za Klix.ba rekli iz Ambasade Sjedinjenih Država, ne žele špekulisati o navodnim izjavama Pahora i Janše, međutim, ističu da je stav SAD o ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromenjen.

"Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o njemu, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazali su iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Dodali su da niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom od dva entiteta. Svako delovanje usmereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo poverenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost van BiH", jasni su u izjavi Ambasade SAD u BiH.

Podsećamo, član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete BiH rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?"

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: