Islamska zajednica odlučila da otvori radikalnu džamiju

Islamska zajednica u Austriji (IGGOe) odlučila je da otvori džamiju "Tauid" u Beču, koja je bila privremeno zatvorena nakon terorističkog napada u novembru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

10:39

Islamska zajednica odlučila da otvori radikalnu džamiju
Ilustracija: EPA-EFE/Fehim Demir

Austrijske vlasti su, posle terorističkog napada u Beču, donele odluku da se džamija zatvori, jer se pretpostavlja da se terorista u njoj radikalizovao. Na osnovu Zakona o udruženjima je zatvorena džamija i IGGOe joj je oduzela pravnu osnovu. Međutim, sada je interni sud IGGOe, nakon detaljne provere, kako se navodi u saopštenju, utvrdio da nema dokaza za optužbe austrijskih vlasti, i opovrgao je odluku o zatvaranju džamije.

"Zatvaranje verskog objekta u jednoj pravnoj državi mora biti potkrepljeno dokazima i ne sme ni u kom slučaju da se dogodi pukom željom. Optužbe bez dokaza nisu dovolje", prokomentarisao je predsednik IGGOe Imit Vural odluku suda te verske zajednice. Ministarka vera Austrije Suzane Rab istakla je da odluku IGGOe ne može razumeti i da je neodgovorna. Ukazala je da se radi o džamiji u kojoje je boravio više puta terorista koji je izvršio napad u Beču i u kojoj je, prema oceni bezbednosnih vlasti, usledila njegova radikalizacija. Rekla je da je bezbednosna procena vlasti usmeno i pismeno preneta IGGOe. "Uz to je IGGOe sama tu džamiju okarakterisala salafističkom ustanovom", podsetila je Rab.

Ona je pozvala IGGOe da dosledno deluje protiv svake vrste ekstremizma, i naglasila da džamije nisu mesta u kojima se ne može primenjivati zakon.

Džamija "Tauid" već duže je poznata kao mesto okupljanja islamističkih ekstremista, u kojoj su čak i vrbovani dobrovoljci za terorističku Islamsku državu.

U toj džamiji okupljali su se i kontroverzni propovedači rodom iz BiH, od kojih su neki osuđeni u Austriji za podržavanje Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: