"Nije pravda ako ne dobiješ Najki er maks" i "Black Nike matter" VIDEO/FOTO

Vest o ubistvu još jednog mladog Afroamerikanca kog je upucala policija u Americi šokorala je svet, ali i ponovo na noge digla crnu zajednicu u SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

10:16

Tanjug/AP Photo/Christian Monterrosa

Poslednji slučaj ubijenog Afroamerikanca dogodio se u nedelju, kada je policija u predgrađu Mineapolisa, svega 16 kilometara od brutalnog ubistva Džordža Flojda, zaustavila 20-godišnjaka zbog saobraćajnog prekršaja.

Policija tvrdi da se ispostavilo da je on lice s poternice i da je počeo da beži i da je tek tada upucan, ali je, kako se navodi u saopštenju, poginuo kada je izazvao saobraćajnu nesreću.

Još besni zbog ubistva Džordža Flojda, čije slike umiranja su obišle svet kada mu je policajac prilikom privođenja stavio koleno na vrat i tako ga praktično ugušio uprkos Flojdovim vapajima da nema vazduha i da ne može da diše, priopadnici pokreta "Životi crnaca su važni" (Black lives matter) ali i ostali pripadnici afroameričke zajednice u Mineapolisu odmah su krenuli ka policijskoj stanici u Bruklinu, sedištu policije koja je upucala mladića.

Masa se sukobila sa policijom, skakala po policijskim automobilima uništavajući ih, a policija je odgovorila gumenim mecima i suzavcem.

Ali društvenim mrežama kruži snimak s tog protesta, zabeležen malo dalje od policijske stanice i na njemu je ono što smo viđali mnogo puta do sada.

Deo demonstranata demolirao je obližnju prodavnicu sportske opreme iz koje su izlazili punih ruku ukradenih patika proizvođača "Najki".

To je odmah izazvalo oštre reakcije na Tviteru, pa su tako neki napisali i da "nije pravda ako ne dobiješ te 'Najki er maks'".

Takođe, taj vandalizam iskorišćen je i za prepravljanje imena pokreta "Životi crnaca su važni" (Black live matter) u "Važne su crne najke" (Black Nike matter).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: