"Neće biti novih dokaza, a otezaće se unedogled"

Advokat Rajko Danilović izjavio da se ponovnim vraćanjem slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije na prvi stepen odlučivanja neće doći do novih dokaza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

09:44

Foto: Fondacija Slavko Æuruvija

Istovremeno, suđenje će se i dalje otezati unedogled, ocenio je on za beogradske medije.

Ponovnim izvođenjem dokaza neće se saznati ništa novo, već se to radi iz potrebe da se stvari sačuvaju u krugu „porodice“, u krugu Državne bezbednosti, nekadašnje i sadašnje. Sadašnja je malo izmenjena, ali ona je suštinski uvek ista i jedinstvena u svom naporu da stvari uradi i sakrije, rekao je Danilović.

Jer tu je stvar sasvim čista, kristalno jasna od početka do kraja, nije to bilo ništa privatno ili lično, to je bio posao DB, državne službe, dodao je on.

Danilović smatra da se zato suđenje i odugovlači, da služba sačuva sebe i svoje.

I celo suđenje je jedan naporan posao, gde se ni sudovi nisu proslavili, jer su na nekim sporednim razlozima ukidali presudu i vraćali na ponovno suđenje, koje sada traje već beskonačno, naglasio je Danilović.

On je dodao da je prethodnom presudom „pravda zadovoljena“ tek u toj meri da su osuđeni oni koji su ubistvo izvršili, ali da se nada da će „na kraju stvari ipak kako-tako da isplivaju na površinu“.

Novinar i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ usmrćen je 11. aprila 1999. ispred zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici u Beogradu, sa 17 hitaca iz pištolja u leđa.

Apelacioni sud je u julu prošle godine poništio prvostepenu odluku kojom su četiri pripadnika Državne bezbednosti osuđena na ukupno 100 godina zatvora i vratio slučaj na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da je optužba prekoračena uvođenjem N. N. lica u taj slučaj.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo N. N. lice, dok su pripadnici DB za to pripremili teren.

Prvostepenom presudom Specijalni sud je osudio tadašnjeg šefa Resora državne bezbednosti Radomira Markovića i šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, obojicu na po 30 godina zatvora, kao i pripadnika rezervnog sastava DB-a Miroslava Kuraka i operativca DB-a Ratka Romića, na po 20 godina zatvorske kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: