Peru: Drugi krug predsedničkih izbora u junu

U drugom krugu predsedničkih izbora u Peruu, zakazanom za jun, snage će odmeriti ultra-levičar Pedro Kastiljo i kandidatkinja konzervativaca Keiko Fudžimori.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.04.2021.

09:18

Peru: Drugi krug predsedničkih izbora u junu
Ilustracija: Depositphotos/ vladek

Prema podacima agencija Ipsos, 51-godišnji Kastijo, sindikalni lider i učitelj osvojio je 18,6 odsto glasova, dok je Fudžimorijeva, ćerka uhapšenog, bivšeg predsednika Perua Alberta Fudžimorija, dobila je 14,5 odsto, preneo je Rojters.

U prvom krugu nadmetalo se čak 18 kandidata.

Peruansku politiku prošle godine je obeležio sukob vlade i Kongresa, pa je Francisko Sagasti postao privremeni predsednik Perua.

Prvo su kongresmeni prisilili bivšeg predsednika Martina Vizkaru da se povuče s vlasti, a zatim se nakon žestokih demonstracija povukao i njegov naslednik Manuel Merino, preneo je pariski Mond.

Nakon brojnih skandala, približno polovina parlamentaraca se našla pod istragom zbog raznih krivičnih dela, a poverenje građana Perua u politiku je narušeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: