"Kurtijev cilj je ujedinjenje sa Albanijom"

Na KiM je prisutan agresivan albanski nacionalizam koji želi da etnički očisti KiM i pripoji ga Albaniji, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

08:20

EPA-EFE Valdrin Xhemaj

Zečević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je krajnji cilj premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija - ujedinjenje sa Albanijom.

"Aljbin Kurti je doveo novu garnituru političara koji govore ono što Albanci govore decenijama - njima je cilj da se ujedine sa Albanijom, njima nije krajnji cilj nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo im je samo jedna etapa ka ujedinjenju sa Albanijom", navodi Zečević.

Dodaje da je u južnoj srpskoj pokrajini prisutan agresivan albanski nacionalizam decenijama i da najnoviji napadi to potvrđuju.

"Oni su praktično očistili dobar deo Kosova i Metohije i dalje nastavljaju sa tim. Pre nekoliko dana napali su dva mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske Mitrovice. Zatim hoće da vode postupke i protiv sveštenika SPC igumana manastira Visoki dečanI save Janjića zbog navodnih ratnih zločna", ističe Zečević.

On dodaje i da je identitet i opstanak srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i da su se iz tog razloga obrušili na sveštenike i svetinje.

"Oni shvataju da je praktično identitet srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i uopšte opstanak srpskog naroda na nekom prostororu je vezan za SPC i onda su se obrušili na sveštenike i svetinje", ocenjuje Zečević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: