Stižu upozorenja, nove varijante se "kuvaju": "Mi smo pretnja za ceo svet"

U Brazilu je od posledica kovida 19 preminulo više od 340 hiljada osoba. Više ih je preminulo samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2021.

08:55

Stižu upozorenja, nove varijante se
EPA-EFE/ Antonio Lacerda

Stručnjaci, međutim, tvrde da će broj žrtava pandemije u Brazilu nastaviti da raste i da će nekoliko nedelja proći pre nego što će on doseći svoj vrhunac, piše BBC.

Brzo širenje varijante koronavirusa koja je prva otkrivena upravo u Brazilu zabrinulo je svet. Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro neko je duže vreme tvrdio da pandemija nije toliko ozbiljan problem. Sada, međutim, agituje za nacionalni program vakcinacije, program za koji stručnjaci kažu da dolazi prekasno.

Bolsonaro je tako svojevremeno tvrdio da je kovid 19 "samo mali grip". Bio je protiv nacionalnog karantiina jer je smatrao da će siromašne dodatno osiromašiti, a lokalne i regionalne lidere koji su ih zazivali etiketirao je kao "tirane". Osporavao je vakcine protiv kovida ti tvrdio da se neće vakcinisati. Čak je jednom rekao da će ljudi koji dobiju Fajzerovu vakcinu postati krokodili. Propustio je kupiti milione doza vakcina, a potom svojim sugrađanima rekao da prestanu cmizdriti zbog pandemije.

Bolsonaro svoje mišljenje o karantinu nije promenio, ali je promenio svoj pristup prema vakcinaciji te se njegova vlada sve više trudi da vakciniše više od 200 miliona svojih stanovnika.

BBC piše da Brazilci veruju u vakcinu, ali da je jednostavno nema dovoljno. Mikrobiologinja Natalija Pasternak kaže da Brazil ima izvrstan program imunizacije. "Kad bismo imali dovoljno doza, znamo šta treba napraviti jer imamo strukturu i ekspertizu. Samo nam trebaju doze", dodala je.

U Brazil je do kraja marta stiglo tek pola od predviđenih 46 miliona doza. Brazil je u međuvremenu naručio dovoljno doza da vakciniše celu svoju populaciju, no kritičari kažu da su ti dogovori postignuti prekasno te da su se druge zemlje sa sličnim resursima ispred u redu za vakcinu.

Brazil je u avgustu 2020. godine odbio ponudu Fajzera od 70 miliona doza. Zemlja je nedavno naručila 100 miliona doza Fajzerove vakvine, no one će im biti dostavljene tek u drugoj polovini godine. Vlada je naručila i 100 miliona doza kineske vakcine Sinovac uprkos tome što ga je Bolsonaro prethodno kritikovao.

Bolsonaro je u novembru 2020. godine zaustavio testiranje vakcine koje se trebalo odvijati u Brazilu i to potom nazvao svojom pobedom. Brazil u svojoj zemlji ima pogone za proizvodnju AstraZenekinog i ono će na koncu rezultirati milionima doza, no proizvodnja za sada trpi jer u zemlji nema dovoljno sastojaka da bi fabrike radile puno parom.

Brazilski zavod za javno zdravstvo Fiocruz rekao je da su u toj zemlji dosad otkrivene 92 varijante koronavirusa te da je najopasnija ona koja nosi kodno ime P.1. Naučnici i veruju da će vakcina delovati i na nju, ali priznaju da će učinak možda biti nešto slabiji. Mogućnost pojave novih varijanti takođe se ne može isključiti.

"Ne samo da je Brazil svetski pandemijski epicentar, on predstavlja pretnju za ostatak sveta. Mi ovde svake nedelje skuvamo nove varijante virusa", rekao je doktor Migel Nikolelis, profesor neurobiologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: