Osmani i Kurti: Obaveza SPC da prizna tzv. Kosovo; "Izveštaji o napadima na manastir Dečani su neprihvatljivi"

Predsednica tzv. Kosova Osmani i premijer Kurti uputili su pismo organizaciji Evropa Nostra.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

13:00

Osmani i Kurti: Obaveza SPC da prizna tzv. Kosovo;
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ/arhiva

U njemu su istakli razloge zbog kojih smatraju da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za ulazak u program "Sedam najugroženijih svetskih spomenika", prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

U pismu koje su poslali Osmani i Kurti navodi se da su izveštaji o napadima na manastir Dečani netačani, pristrasni i neprihvatljivi i da se pojam "lokalni ekstremisti" koristi sa namerom, kao preterana oznaka, dok je navodni napad terorističke organizacije ISIS potpuno neutemeljen.

Osmani i Kurti ukazuju da "tekst za nominaciju ne sledi profesionalnu argumentaciju i da je politički i propagandno opterećen, uz nedostatk pouzdanih izvora na kojima se zasnivaju tendenciozni nalazi“, navodi Ekonomia Onlajn.

"U potpunosti smo posvećeni zaštiti svih spomenika naše zemlje, a posebno pravoslavnih crkava i manastira, pravoslavnog sveštenstva, verskih praktičara, nevećinskih zajednica. I za to dajemo trajne dokaze godinama", navodi se u pismu.

Osmani i Kurti navode i da je obaveza Srpske pravoslavne crkve (SPC) priznanje nezavisnosti Kosova.

"Obaveštavamo vas da je SPC dobila prava iz Ahtisarijevog paketa, odbacujući odgovornosti. Dakle, ona uživa sve garancije i privilegije koje proizilaze iz Ahtisarijevog paketa i Ustava Kosova, ali odbija da prizna državu Kosovo, što je preduslov za uživanje njenih prava", navodi se u pismu.

"Manastir Dečani ne bi trebalo da ima nikakve veze sa političkim dijalogom između Kosova i Srbije. Prava i obaveze SPC i pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu konačno su definisani Ahtisarijevim planom, uključeni u Ustav Kosova i regulisani našim državnim zakonodavstvom. Republika Kosovo odbija da ponovo otvori ovaj proces, dok je jedina obaveza koja ostaje je priznavanje države i zakona Kosova od strane SPC", navodi se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: