Osam godina od masakra u Velikoj Ivanči

Pre osam godina u selu Velika Ivanča dogodilose masovno ubistvo. Poljoprivrednik Ljubiša Bogdanović (60) ubio je 13 komšija, a potom izvšrio samoubistvo.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

12:45

Osam godina od masakra u Velikoj Ivanči

To je najveći masakr u Srbiji. Među ubijenima bilo je i dvogodsišnje dete.

Porodice ubijenih, komšije i rođaci su svake godine na dan masakra dolazili u seosku crkvu, gde se držalo opelo za nastradale, kasnije su izlazili na groblje.

Najmasovnije ubistvo u Srbiji dogodilo se u zoru, kada je Ljubiša Bogdanović hicima iz pištolja u svojoj kući ubio sina Branka (42) i majku Dobrilu (83), dok je suprugu Javorku (67) ranio.

Potom je krenuo redom po komšijskim kućama. U kući Despotovića, koji su mu bili prve komšije i sa kojima se redovno družio, hladnokrvno je ubio Mikaila (67) i Milenu (61), njihovog sina Gorana (24), snaju Jovanu (21) i unuka Davida (2). Bogdanović je potom ubio i Draganu (50), te njenu svekrvu Danicu (78), supružnike Velimira (68) i Olgu (69). te Ljubinku (64) i njenog sina Miloša (48).

Motiv ubistva i dalje nije poznat.

Ljubiša Bogdanović bio je sasvim običan čovek, naveli su tada mediji.

Važio je za imućnog domaćina, koji je svakome želeo da pritekne u pomoć oko poljskih radova ili nekih drugih poslova. Nije bio kavgadžija i sa komšijama nije bio u svađi.

Bavio se poljoprivredom, a pre toga je radio u jednoj firmi, ali je dobio otkaz. On je 1991. bio na ratištu u Slavoniji. Nije bio psihički bolestan, iako su mu otac, stric i brat bili duševni bolesnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: