Izabran novi predsednik Vrhovnog kasacionog suda

Za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda večeras je izabrana Jasmina Vasović, sudija tog suda, odlučila je Skupština Srbije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.04.2021.

19:10

Izabran novi predsednik Vrhovnog kasacionog suda
Shutterstock/aldeca

Jasmina Vasović će sledeće sedmice položiti zakletvu u parlamentu.

Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2020. godine.

Ona je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

Prema Zakonu o sudijama, predsednik VKS bira se na period od pet godina i ne može biti ponovo biran.

Vasovićeva je na funkciju sudije VKS izabrana u oktobru 2018. godine i postupa u krivičnoj materiji.

Predsednik VKS, najvišeg suda u zemlji, po funkciji je i predsednik Visokog saveta sudstva.

U svom Programu za unapređenje rada sudova Jasmina Vasović je istakla pet osnovnih, ali ne i jedinih, ciljeva kojima će težiti tokom svog mandata.

To su posvećen rad na obezbeđenju jedinstvene sudske primene prava i jednakosti stranaka u sudskim postupcima, unapređenje stručnosti pravosuđa, unapređenje transparentnosti i dostupnosti pravosuđa, poboljšanje efikasnosti pravosuđa i institucionalno jačanje suda i saradnja sa drugim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: