Droga jeftina i lako dostupna

Jedan gram heroina na beogradskim ulicama košta manje od 20 evra, što je najniža cena te droge u poslednjih nekoliko godina.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2005.

15:28

Default images

Naveden podatak govori da je ponuda na tržištu izuzetno velika jer je, primera radi, u vreme akcije Sablja cena bila oko 50 evra. Trenutna cena slična je onoj u periodu pre masovne policijske akcije, a Milan Škulić, profesor kriminologije na Pravnom fakultetu u Beogradu, kaže da je Sablja uspela da na neko vreme parališe tržište narkotika, ali da je to kratko trajalo.

"Uvek kad se desi da cena droge ili bilo koje nelegalne supstance naglo padne ili bitno padne na crnom tržištu, to znači da je ponuda postala veća i da je kontinuirana, što znači da se time može održati niža cena. To istovremeno po logici stvari znači da se vrlo ozbiljni kriminalci bave takvim poslom i da očigledno imaju razgranatu i po svemu sudeći veoma efikasnu mrežu nelegalnog krijumčarenja, odnosno trgovine narkoticima", kaže Škulić.

Prema nekim istraživanjima, u Srbiji ima oko 30.000 narkomana, od toga 20.000 u Beogradu. Broj novih registrovanih narkomana na teritoriji Beograda je poslednjih desetak godina više nego dvostruko veći, a osnovni razlozi za porast broja narkomana su niska cena i dostupnost narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: