Banat: Redovna odbrana od poplava

U Sečnju i Čenti, u Banatu, proglašena redovna odbrana od poplava.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2005.

15:27

Default images

Nivo reke Tamiš porastao je zbog obilnih padavina u Rumuniji i topljenja snega na Karpatima, a iz te zemlje stiglo je upozorenje da je moguće probijanje brane na mestima gde se to dogodilo i proletos.

Predsednik Kriznog štaba opštine Sečanj Dušica Karabenč izjavila je da se očekuje da će vodostaj Tamiša sutra porasti na nešto više od 600 centimetara i da će to biti maksimum i da trenutno nema opasnosti od poplava, ali da su uvedena dvadesetčetvoročasovna dežurstva u opštini.

"Sada opasnosti nema, ali mene uznemirava to što su podzemne vode visoke. Mi smo proletos, pored poplavnih voda, imali i na 4.000 hektara oranica štetu od podzemnih voda, štetu koja ljudima nije isplaćenja, a procenjena je na 130 miliona dinara. Sada se plašimo da ponovo ne dođe do velike štete. U naseljima su svi kanali prepuni i voda se teško odvodi iz sela, a naše kuće su stare i trošne. Imali smo letos i slučajeve da u pojedinim naseljima dolazi do pucanja zidova i rušenja nekih kuća", kaže ona.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Rumunije upozorilo je na opasnost od poplava u 14 oblasti na jugu zemlje gde se u subotu i nedelju očekuju obilne padavine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: