Mjanmar: Snage vojne hunte ubile 11 demonstranata FOTO

Snage vojne hunte u Mjanmaru sukobile su se tokom noći sa demonstrantima u gradu Taze, na severozapadu zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.04.2021.

12:17

Mjanmar: Snage vojne hunte ubile 11 demonstranata FOTO
EPA-EFE/STRINGER

U sukobima je ubijeno najmanje 11 demonstranata, saopštili su lokalni mediji.

Bezbednosne snage su pucale na demonstrante u sukobu koji je započeo u sredu uveče, objavili su portali "Iravadi" i "Mjanmar nau".

Demonstranti su uzvratili lovačkim puškama i dimnim bombama.

Najmanje 11 demonstranata je ubijeno, a nekoliko povređeno, saopštili su mediji.

Vlasti hapse javne ličnosti koji su protiv puča

EPA-EFE/STRINGER
Mjanmarske snage bezbednosti su uhapsile Pinga Takona, modela i glumca koji se javno izjasnio protiv vojnog puča.

Rojters navodi da nalozi za hapšenje postoje za stotine ljudi, a da je hunta ove nedelje krenula u progon desetine pripadnika uticajnih grupa, zabavljača, umetnika i muzičara koji ne podržavaju vojne vlasti, pa je tako i Ping Takon, model i glumac poznat u Mjanmaru i na Tajlandu, jedan od poslednjih koji je uhapšen među poznatim ličnostima u zemlji.

Njegova sestra je potvrdila agenciji da su snage bezbednosti došle sa osam vojnih kamiona i oko 50 vojnika i da nije poznato gde je odveden, a lokalni mediji su preneli da je i najpoznatiji komičar u zemlji, Zarganar, uhapšen u utorak. Rojters prenosi da su se istovremeno i na inostranstvo tokom jučerašnjeg dana prelili unutrašnji društveni sukobi, pa je tako ambasador Mjanmara u Londonu Kjav Zvar Min izjavio da mu je onemogućen pristup ambasadi nakon što se razišao sa vojskom koja je izvela puč u toj zemlji i zatražio puštanje pritvorene liderke Aung San Su Ći.

Više diplomatskih izvora sa saznanjima o ovome reklo je da je zamenik ambasadora Čit Vin preuzeo dužnost otpravnika poslova i da su on i vojni ataše zaključali vrata ambasade kako ambasador ne bi mogao da uđe, navodi agencija.

Rojters prenosi da je general Min Aung Hlaing, vođa vojnog puča od 1. februara, izjavio u sredu da je pokret građanske neposlušnosti ili CDM zaustavio rad bolnica, škola, puteva, kancelarija i fabrika i da njegova aktivnost vodi uništavanju zemlje.

Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) saopštilo je da su snage bezbednosti do sada ubile skoro 600 civila i uhapsile 2.847 lica u protestima koji su izbili otkako je hunta preuzela vlast.

Po najavama iz Ujedinjenih nacija očekuje se da će Specijalna izaslanica UN Kristin Šraner Burgener posetiti Mjanmar u narednih nekoliko dana.
EPA-EFE/STRINGER

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: