Ne prestaje haos u Podgorici; "Bando izdajnička", pevaju se Tompsonove pesme VIDEO

Patriotsko-komitski savez Crne Gore pozvao je svoje pristalice da se danas okupe ispred Vlade Crne Gore. Ispred zgrade Vlade okupilo se više stotina građana.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

09:20

Default images

Prisutni su izvikali poslanika Demokratske Crne Gore Moma Koprivicu, koji je ušao u zgradu Vlade, a vređali su i predsednika Skupštine Aleksu Bečića uz povike da je izdao Kosovo.

Okupljeni su vređali i policajce, vikali im "banda izdajnička" i "izdaja", gađali ih jajima, petardama...

Prilazi zgradi Vlade su blokirani i postavljena je metalna ograda.
Vlada bi na sednici trebalo da razmatra izmene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva i izmene Zakona o registru prebivališta i boravišta.

PKS, blizak najuticajnijoj opozicionoj DPS Mila Đukanovića, tvrdi da je reč o odlukama, veoma opasnim po "opstanak Crne Gore".

Takođe, tvrde da vlada, mimo aktuelnog Zakona, ima nameru da, na lak i brz način, omogući sticanje državljanstva za oko 62.000 stranaca, većinom, kako navode, Rusa i Srba.

"Po našem Ustavu, onaj ko dobije tu mogućnost i odrekne se svog državljanstva, postaje crnogorski državljanin. To znači, da se automatski upisuje u birački spisak. Istovremeno, naši iseljenici, koji nemaju državljanstvo druge države, moraju u roku od godinu dana, ponovo da prijave prebivalište u Crnoj Gori, ukoliko ne uspeju da dođu, kao što nisu uspeli cele prošle godine zbog korone, oni se isto tako automatski brišu iz biračkog spiska", saopšteno je iz ovog pokreta, prenela podgorička Pobjeda.

Tvrde i da je reč o, kako navode, "demografskom inžinjeringu" uoči predstojećeg popisa stanovništva, a o čemu su, saopšteno je juče, upoznali više zapadnih i ambasada zemalja okruženja, osim Srbije.

Pošto nije dobio nijedan odgovor, iz tog saveza su poručili da će pismo ambasadama ponoviti.

U pozivu na protest još stoji: "Stoga vas pozivamo da u 11 sati budete svi ispred Vlade Crne Gore! Da spasimo obraz Crne Gore, da ostavimo svojoj deci poruku: došli smo i pobunili se! Dosta kalkulacija koliko će nas biti, šta ćemo uraditi! Niko nas ne vodi, niko nije iza nas. Mi smo građani ove države koja je ugrožena i ekonomski i identitetski i biološki! Dosta je čekanja. Otpor građanine".

To neće biti prvi put da se komite okupljaju na protestima, na njihovom prošlom skupu intervenisala je pollicija, dok su poslanici DPS-a i drugih tradicionalnih partnera protestantima iz parlamenta iznosili kafu, čaj i sokove.

Tople napitke komitama je iznosio i bivši pemijer Duško Marković.

Komitski savez je osnovan u jesen prošle godine, neposredno nakon što je DPS Mila Đukanovića poražen na parlamentarnim izborima nakon 30 godina vlasti.

Marković protiv olakšica za dobijanje državljanstva

U danu kada je Patriotsko-komitski savez Crne Gore pozvao na protest ispred zgrade vlade, oglasio se i bivši premijer Duško Marković sa ocenom da njegov naslednik Zdravko Krivokapić ispunjava obećanje koje je dao na premijerskom satu, a koje je, kako kaže, glasilo "biće vas sve manje".

Marković je na svom tviter nalogu poručio da se "neće dati Crna Gora".

"Branićemo državu, branićemo jedni druge, i sačuvati naše gradjansko dostojanstvo", napisao je Marković.

Konstatovao je da april odmiče, a da Crna Gora još nema budžet za 2021.

"Ekonomija je pred kolapsom, standard gradjana dramatično pada, nesigurnost stanuje u svakom domu. Ali zato vlada donosi Odluku kojom menja uslove o sticanju državljanstva Crne Gore na štetu državnih i nacionalnih interesa", naveo je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: