Četvrti talas? Svet se trka s vremenom

U toku je trka između vakcina protiv Kovida 19 i mutacija koronavirusa koje prete da ih ugroze, piše Glas Amerike.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

08:49

Četvrti talas? Svet se trka s vremenom
Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Vakcine su manje efikasne protiv nekih varijanti, a što se virus više bude širio, to će i mutacije biti češće, odnosno vakcine manje efikasne. Do sada se efikasnost vakcina proučavala u malim grupama u laboratorijskim uslovima, a kako je krenula masovna vakcinacija, efikasnost vakcine se proučava u realnom svetu.

Iako su sva istraživanja sprovedena u SAD pokazal da je efikqasnost vakcina protiv koronavirusa velika, i da ide i preko 90 odsto, i iako je sve veći broj vakcinisanih - istovremeno raste broj hospitalizovanih ispod 50 godina.

Četvrti talas

Pretpostavlja se da su umor od pandemije, lepše vreme i popuštanje mera doveli do porasta broja zaraženih.

Neki stručnjaci strahuju da počinje četvrti talas zaražavanja koji donosi i nove, zaraznije sojeve virusa. Iako se ne predviđa tako masovno zaražavanje u SAD kakvo je bilo do sada.

Mutacija koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici do sada najviše zabrinjava, jer omogućava virusu da još žešće napadne imuni sistem nego njegova osnovna verzija.

Pokazalo se da su vakcine Džonson i Džonson 57 odsto efikasne u sprečavanju zaražavanja tim sojem u JAR, a 72 posto su efikasne u SAD gde taj soj nije toliko zastupljen.

Vakcina Astra Zeneke je efikasna samo 10 odsto u sprečavanju južnoafričke varijante.

Novi soj registrovan u Brazilu takođe se brže širi i pokazalo se da njime mogu da se zaraze i oni koji su već preležali koronavirus.

Soj iz Tanzanije u sebi sadrži gotovo sve do sada poznate mutacije.

Dve nove varijante registrovane su u Kaliforniji, a dve u Njujorku, i u sebi imaju mutacije registrovane u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

A virus će više mutirati što se više bude širio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: