Preminuo Vladimir Macura

Osnivač Udruženja urbanista Srbije, njegov prvi predsednik i jedan od najvećih srpskih urbanista Vladimir Macura preminuo u 79. godini od posledica kovid 19.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

08:15

Preminuo Vladimir Macura
Shutterstock/Roman_Efimovich

Dobio je više nagrada Udruženja, uključujući nagradu "Emilijan Josimović" za životno delo.

Magistrirao je i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na temama transformacije tradicionalne srpske varoši u moderan grad tokom 19. veka i na prelazu u 20. vek.

Bio je osnivač Centra za planiranje urbanog razvoja, pri Beograd-projektu (CEP), redovni profesor na odseku Pejzažne arhitekture Šumarskog fakulteta, naučni savetnik u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije i direktor Urbanističkog zavoda Beograda od 2000 do 2004.godine.

Tvorac je ideje o Salonu urbanizma 1991. što je i danas najznačajnjia urbanistička manifestacija u Srbiji i regionu.

Od 1992. godine istrajno se bavio problematikom i stanovanjem Roma. Bio je konsultant Saveta Evrope, UN-HABITAT, OSCE/ODIHR, nekoliko ministarstva. Bio je predsednik i istraživač Društva za unapređivanje romskih naselja, naroda na margini svakog društva.

Autor je i koautor desetak knjiga i velikog broja naučnih i stručnih članaka, kao i brojnih inovativnih arhitektonskih koncepcija i projekata, sa domaćim i međunarodnim nagradama.

Svojim najznačajnijim doprinosom struci i gradu je smatrao, u čemu, kako smatra Udruženje, nije grešio, rukovođenje izradom Generalnog plana Beograda 2021. koji je usvojen 2003. godine, sa horizontom planiranja događaja do ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: