Diplomatski fijasko VIDEO/FOTO

Ursula fon der Lajen, prva žena na čelu Evropske komisije, ostala je bez mesta za sedenje na sastanku predstavnika EU i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2021.

16:00

Diplomatski fijasko VIDEO/FOTO
EPA-EFE/ PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT

Vidno iznervirana Nemica samo je kratko rekla "Ehem" i pokazala na zauzeta mesta kada je videla da su za sastanak u pozlaćenoj sobi predsedničkog kompleksa pripremljene samo dve stolice, na koje su se već smestili Erdogan i Šarl Mišel, predsedavajući Evropskog saveta

EPA-EFE/ PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT
Ironično je da je pitanje ženskih prava bila jedna od tema jučerašnjeg trosatnog sastanka predstavnika Evropske unije i Erdogana. Ni Erdogan ni Mišel nisu bili voljni da se odreknu svojih stolica, pa je Ursula fon der Lajen morala da se smesti na nisku sofu preko puta.

Njen portparol je danas rekao da je Ursula fon der Lajen posle incidenta još fokusiranija na pitanje jednakosti i ljudskih prava u Turskoj.

"Predsednica komisije je očigledno bila iznenađena i to se vidi na snimku... Nivo protokola za našeg predsedavajućeg je isti kao i za predsedavajućeg Evropskog saveta. Predsednica očekuje da institucija koju predstavlja bude tretirana na isti način kao i institucija predsedavajućeg Saveta i očekuje da se slični incidenti ne ponove", rekao je portparol.

"Kakav diplomatski fijasko", prokomentarisala je Violeta Bulc, bivša komesarka Evropske unije. Iratkse Garsija Perez, lider socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, na to je naveo: "Prvo su se povukli iz Istanbulske konvencije, a sada su ostavili predsedavajuću Evropske komisije bez mesta tokom zvanične posete".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: