SZO: Sigurno nije pobegao iz laboratorije

Međunarodna ekspertska misija u Vuhanu zaključila je da je vrlo verovatno da je uzročnik kovida 19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 29.03.2021.

21:04

SZO: Sigurno nije pobegao iz laboratorije
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Gotovo potpuno je isključila mogućnost da je virus pobegao iz neke laboratorije.

Stručni tim je tezu o "posrednom domaćinu" virusa ocenio "verovatnom do vrlo verovatnom" dok je za tezu o "begu" virusa iz neke laboratorije napisao da je "malo verovatna" u dugo očekivanom izveštaju tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čiji je primerak nabavila francuska novinska agencija AFP pre zvanične objave, prenela je Hina.

Izveštaj međunarodne misije u Vuhanu je s velikim interesovanjem iščekivan od odlaska tima iz Kine pre više od mesec dana. Stručnjaci veruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest kovid 19, potekao od šišmiša.

Jedna od analiziranih mogućnosti bila je da je virus direktno prešao sa šišmiša na čoveka.

Prema konačnom izveštaju stručnog tima, ta mogućnost je "moguća do verovatna".

Prema stručnom timu, od svega je najverovatnije da je virus sa šišmiša prešao na neku drugu životinju, koja je zatim zarazila ljude.

"Iako su najsrodniji virusi pronađeni kod šišmiša, procenjuje se da je evolucijski razmak između tih virusa i virusa SARS-CoV-2 nekoliko desetina godina, što upućuje na nedostajuću kariku", navodi se u izveštaju.

"Varijantu da je virus preko posrednog domaćina prešao na ljude smatramo verovatnom do vrlo verovatnom", navodi se, ali se ne objašnjava koja bi to životinja mogla da ima ulogu u prenošenju virusa sa šišmiša na čoveka.

Izveštaj nije isključio zaleđenu hranu kao put prenosa virusa, a radi se o omiljenoj tezi Pekinga, jer se čini da virus može da preživi temperature ispod nule.

"Unos putem hladnih/prehrambenih kanala smatra se mogućim", piše u izveštaju.

Na kraju izveštaj je analizirao i ideju ‘bega’ virusa iz neke laboratorije, na primer iz Instituta za virusologiju u Vuhanu, ali se navodi da nema nijednog zapisa o postojanju nekog virusa sličnog virusu SARS-CoV-2 u bilo kojoj laboratoriji pre decembra 2019. i ističe da su u laboratorijama u Vuhanu na snazi visoki sigurnosni standardi.

"Laboratorija kao izvor pandemije smatra se veoma malo verovatnim", piše u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: