Oglasio se i Sinod SPC : Neprihvatljivo

Zakon o istopolnim zajednicama je neprihvatljiv za Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštio je Sinod SPC.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2021.

11:17

Oglasio se i Sinod SPC : Neprihvatljivo
Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981

Kako dalje u svom saopštenju navode - oni su taj svoj stav blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneli Vladi Srbije.

Taj predlog zakona je za SPC neprihvatljiv, navodi se u saopštenju, uz ocenu da je „ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve“, na kojima je „duhovno i moralno utemeljen“ srpski narod, kao i „celokupna evropska civilizacija“.

Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost, ističe Sinod SPC.

Naglašava se da „Crkva poštuje slobodu koju je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine“.

Sinod je, kako se navodi, „saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona“, a istovremeno ukazuje da je „argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo“.

U saopštenju se navodi kako „Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost“.

Sinod očekuje da će „po ovom pitanju biti uvaženi argumenti SPC“.

Stav patrijarha Porfirija

Podsetimo, stav patrijarha porfirija pomalo je začudio javnost, jer se umesto osuda i isticanja da je za Srpsku pravoslavnu crkvu homoseksualizam neprihvatjiv, od njega čulo nešto neočekivano - razumevanje za probleme pripadnika LGBT zajednice.

"Mogu da razumem ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije, da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritiske... I da imaju potrebu da regulišu svoj status. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da Brisel ne vrši samo političke pritiske, već i društveno-političke na zemlje za koje se pretpostavlja da treba da budu deo te zajednice. Ali i mnoge zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, kada je reč o crkvi, imali su priliku da čuju veru crkve u to da je brak zajednica muškarca i žene i da je porodica zajednica oca, majke i dece. I u tom smislu, kada je reč o tom eventualnom zakonu, mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednica muškarca i žene", rekao je patrijarh Porfirije.

I u LGBT organizacijama prijatno su iznenađeni.

Na pitanje kako je razumeo uzjavu patrijarha, Stefan Šparavalo iz organizacije "Da se zna!" kaže da ona predstavlja "razumevanje članova LGBT zajednice da svoj status regulišu od strane verskog poglavara najbrojnije verske zajednice u Srbiji, što vidimo kao pozitivan pomak".

Maja Šenk, programska koordinatorka za zagovaranje u Labrisu, za B92.net rekla je ranije da je izjava patrijarha da neće podržati da se istopolna zajednica naziva brakom daleko od podržavajuće, ali da pokazuje pomak.

"Smatram da izjava Porfirija, iako je daleko od podržavajuće, ipak pokazuje neki pomak u odnosu na njegove prethodnike, koji su LGBT zajednicu krivili za sve pošasti koje su zadesile čovečanstvo, te nas na neki način demonizovali i izopštavali iz društva", dodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: