I, na red su došla deca. Hoće li Srbija poslušati ili ne?

Dok vakcinacija odraslog stanovništva uveliko traje, i oko nje se slažu skoro svi, za toliko postoje neslaganja oko one kategorije koja na red dolazi sledeća.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2021.

08:53

I, na red su došla deca. Hoće li Srbija poslušati ili ne?
Foto: depositphotos/ evgenyataman

U pitanju su deca i pitanje treba li i njih vakcinisati? Pre nekoliko dana pojedine farmaceutske kompanije najavile su da bi sa vakcinacijom dece starije od 12 godina moglo da se krene već od jeseni, dok je najrealnije da će za one mlađe od 12 godina, vakcine biti dostupne početkom 2022.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kazao je za Kurir da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje ozbiljni problemi kada je reč o deci zaraženoj koronavirusom, jer ona uglavnom imaju blažu kliniču sliku.

"Bićemo vrlo obazrivi pri donošenju odluka. U Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju uključićemo najveće stručnjake iz oblasti imunologije, pedijatrije i druge. Istina je da nas je britanski soj iznenadio i više napao mlađu populaciju, ali reč je uglavnom o studentima i srednjoškolcima. Kada je reč o imunizaciji najmlađih, iako poštujemo svetsku medicinu, moramo se oslanjati na naše snage i konsultovati naše stručnjake", rekao je dr Đerlek.

S druge strane, epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da se sve više dece zaražava u vrtićima i školama te da je sasvim opravdano pripremati vakcine protiv koronavirusa i za njih.

"Decu treba vakcinisati cepivom koje je dobro ispitano jer se i ona zaražavaju u školi, vrtiću, a i prenose virus starijim. Virus želi da živi i zato se sve više širi na mlađu polulaciju i decu", rekao je on za Kurir povom najave američkih i britanskih medija da bi do jeseni već moglo da se počne sa vakcinacijom dece od 12 do 16 godina.

On je ipak dodao da je ispitivanje vakcine dug proces i da je sada došla na redu vakcina za decu. "Prvo se ispitivala vakcina za odrasle, starije ljude i do sada niko nije namerno izbegavao decu, a i ne može se ispitivati sve odjednom", zaključio je dr Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: