Hrvatska poslala protestnu notu Srbiji

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.03.2021.

21:23

Hrvatska poslala protestnu notu Srbiji
Foto: Shutterstok/esfera

U njoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti beybednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: