Određen datum proizvodnje sputnjika V u Srbiji

Do 20. maja počinje proizvodnja vakcine sputnjik V u Srbiji, na Torlaku.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2021.

16:44

Određen datum proizvodnje sputnjika V u Srbiji
EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine sputnjik V.

On je tada za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje, koju je opisao kao "komplikovanu i tešku".

Proizvodnja ruske vakcine sputnjik V na Institutu "Torlak" značila bi da je ta vakcina u svakom trenutku građanima na raspolaganju.

Kako je ranije objasnila direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti.

Direktorka Torlaka je tada rekla da bi proizvodnja vakcina omogućila zdraviju populaciju.

"Istorijski trenutak za Srbiju"

Ministar inovacija Nenad Popović izjavio je da će "Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi rusku vakcinu i moći da je izvozi po celoj Evropi".

"Kada je reč o količinama, ovo je prva faza, u kojoj će biti proizvedeno četiri miliona vakcina", rekao je Popović.

On je naveo i da će do kraja marta biti potpisan Sporazum o transferu tehnologija sa ruskim partnerima a do 16. aprila u Srbiju bi trebalo da stignu manje količine supstance od koje će biti napravljene validacione serije vakcine u Institutu Torlak.

"Ove validacione serije, u roku od nekoliko dana, biće poslate nazad u Rusiju na analizu koju sprovodi renomirani Institut Gamaleja", objašnjava Popović.

To ispitivanje, pojašnjava, traje 21 dan, a posle potvrde njihove ispravnosti, ruska strana započinje regularnu isporuku većih količina supstance koja se koristi za proizvodnju vakcina u Srbiji.

Popović je istakao da "prva faza" proizvodnje ruske vakcine u Srbiji podrazumeva transport supstance, punjenje bočica u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, pakovanje i distribuciju vakcina u Srbiji i regionu.

"Nakon uspostavljanja prve faze proizvodnje, započinjemo izradu Studije izvodljivosti o proizvodnji u takozvanom 'punom ciklusu', koja podrazumeva proizvodnju supstance u Srbiji. To će zahtevati nabavku složene tehnološke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta Torlaka, ali verujemo da proizvodnja u punom ciklusu može da bude započeta do kraja ove godine", rekao je Popović.

On je zahvalio ruskim partnerima na pomoći u lokalizaciji proizvodnje vakcine sputnjik Ve u Srbiji.

"Ovo je istorijski trenutak za Srbiju. Uz pomoć naše ruske braće obnavljamo srpski suverenitet u proizvodnji vakcina, u čemu je naša zemlja nekada bila jedan od lidera u Evropi", rekao je Popović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: