Alarmantni podaci: Biće to generacije i generacije dece

Skoro svi pokazatelji koji mere razvoj dece i adolescenata su nazadovali tokom pandemije koronavirusa, što može imati trajne posledice za cele generacije.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 11.03.2021.

09:21

Alarmantni podaci: Biće to generacije i generacije dece
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

"Povećao se broj izgladnele, izolovane, zlostavljane i dece koja žive u siromaštvu ili su prisiljena na brak", rekla je direktorka UNICEF-a Henrieta Fore.

"Istovremeno, smanjio se pristup obrazovanju, mogućnostima socijalizacije i osnovnim uslugama kao što su zdravlje, prehrana i zaštita. Sve ukazuje na to da će deca trpeti posledice pandemije u godinama koje dolaze", dodala je ona.

Ona je zato poszaval sve da stave upravo decu u središte napora za oporavak, dajući prednost ponovnom otvaranju škola i pružajući socijalnu zaštitu porodicama, uključujući i novčane transfere kako bi se izbegla izgubljena generacija.

UNICEF navodi i niz alarmantnih podataka. Iako je pandemija najviše pogodila starije osobe, deca i adolescenti mlađi od 20 godina predstavljaju 13 posto od 71 miliona slučajeva koronavirusa identifikovanih u 107 zemalja koji pružaju podatke prema dobi.

U zemljama u razvoju projekcije UNICEF-a pokazuju porast siromaštva dece za 15 odsto. Šest do sedam miliona dece više moglo bi patiti od neuhranjenosti, što je porast od 14 posto, a što bi moglo rda dovede do toga da imamo i više od 10.000 dodatnih smrtnih slučajeva mesečno, uglavnom u subsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Za 168 miliona školaraca širom sveta škole su zatvorene gotovo godinu dana. Barem trećina onih čije su škole zatvorene nema pristup internet obrazovanju. Najmanje jedno od sedmoro dece i adolescenata bilo je podvrgnuto merama zatvaranja veći deo prošle godine, naglašavajući teskobu, depresiju i izolaciju.

Koronavirus je takođe doveo do obustave kampanja vakcinacije protiv drugih bolesti, počevši od boginja, u 26 zemalja, što je dodatno povećalo pretnje zdravlju neimunizovanih ljudi, preneo je portal Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: