Proslava Dana žena - nekad i sad VIDEO

Nekada su se osmom martu radovale sve dame, od preduzeća su dobijale poklone, ali i nagrade u vidu putovanja. Kako se proslava Dana žena menjala kroz godine?

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

21:11

Proslava Dana žena - nekad i sad VIDEO
Printskrin: TV Prva

Šta žene danas misle o ovom prazniku?

Mnoge žene danas ne podržavaju ideju osmog marta, jer se iz borbe za ravnopravnost praznik sveo na kupovinu cveća parfema, a ozbiljniji problemi ostavljaju se pod tepihom.

Osmi mart kao državni praznik počeo je da se obeležava SSSR-u i predstavljao je dan “herojstva radnica”. Tu praksu prihvatile su i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji to bio veliki praznik.

"Naravno da su žene dobile prava u doba socijalizma, siguran sam da bi ih dobili i da ga nije bilo. Nažalost ta prava su bila relativizovana. Zemlja je ubrzano razvijana. Najviše je narodnih poslanica bilo 70ih godina, najmanje kad je narod glasao. To govori da je bilo potrebno neko vreme da sazre", naveo je istoričar Čedomir Antić.

Danas je običaj da se za osmi mart damama posveti više pažnje nego inače, kupuje se cveće, pokloni, a nekada sve je bilo znatno luksuznije i sa više poštovanja.

Građani kažu da je sve bilo mnogo drugačije, da iz ranijih doba imaju drage uspomene, a neki tvrde i da je bilo znatno lepše.

"Ranije su bila putovanja u Rim, to je organizovala radna organizacija. Sada samo ruže, ništa više", kaže jedna od anketiranih građanki.

Za vreme Prvog svetskog rata, 1917. godine, Ruskinje su zahtevale "hleba i mira". Danas, žene zahtevaju podjednake šanse za zaposlenje, jednake plate za isti rad, ali i veću sigurnost.

"Nažalost, čujem poslednjih godina razmišlja se o pripadnicama elite. Da li će biti u skupštini ili ne. Šta je sa radnicama, seljankama, kojenemaju svoj stan, kako to funkcioniše?Ne bavimo se ključnim pitanjima. Da li želimo 2 muška pola ili ravnopravne polove, koliko su zaštićene majke koje su neobrazovane, koje žive sa roditeljima?", zaključuje istoričar Antić.

Dan žena se u mnogim zemljama slavi i kao državni praznik. Ipak, ono važnije za sve dame je da svakog dana treba da se osećaju kao osmog marta - posebno.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: