"I Zajednica srpskih opština i priznanje"

Politički analitičar Nedžmedin Spahiju ocenjuje da je za vremenski period od deset godina otkako je počeo dijalog Beograda i Prištine, učinjen skroman napredak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2021.

16:56

Foto: K.O. Photography/ Shutterstock

Ističe da je trenutno povoljna situacija da se postigne konačni sveobuhvatni sporazum, koji bi usledio nakon osnivanja Zajednice srpskih opština i međusobnog priznanja

“Postignuti su znatni sporazumi, ali nedovoljno, ako se uzime u obzir vremenski period od deset godina. To što se postiglo dijalogom do sada ne može se zanemariti, poboljšana je sloboda kretanja, međuetnički odnosi, ali još uvek nemamo normalne odnose kakvi bi trebalo da budu. Taj napredak je jako skroman i vreme je da se učine krupniji koraci”, kaže Spahiju.

Napominje da postoje apsolutne mogućnosti da se dogovor Beograda i Prištine postigne u dogledno vreme i da bude prihvaćen od oba parlamenta.

“Nema razloga da se dijalog ne privede kraju, sada sve zavisi od Vučića i Kurtija, jer oni sada imaju apsolutnu vlast i ono što se njih dvojica budu dogovorili niko neće moći da ospori. Vučić nema opoziciju, jedina njegova opozicija su pet poslanika koje čine Albanci iz Preševa i Bošnjaci iz Sandžaka, tako da bi srpski parlament stopostotno glasao za dogovor Kosova i Srbije. Sa druge strane i na Kosovu bi taj sporazum bio prihvaćen, jer imamo više od polovine poslanika Samoopredeljenja, Srpska lista bi takođe glasala za to, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova ne bi imali osnova da osporavaju dogovor, jer su se oni sve vreme bavili time, jedino bi tome mogli da se usprotive poslanici Alijanse za budućnost Kosova”, ističe Spahiu.

U dijalogu Beograda i Prištine do sada je postignuto više od 30 sporazuma, a sporazum koji još nije primenjen odnosi se na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Prema mišljenju Spahijua, upravo je Zajednica srpskih opština ključ za postizanje konačnog rešenja sa Srbijom.

“Zajednica srpskih opština je zadnja moneta koju Kosovo može da realizuje da bi dobilo priznanje od stane Srbije, ukoliko to ne uradi šta onda može dati da bi zauzvrat dobilo priznaje, onda bi to bila razmena teritorija. Ako Srbi dobiju Zajednicu srpskih opština, a Kosovo priznanje, to je dogovor, nema drugih opcija”, zaključuje Spahiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: