"Zatvoriti kafiće na dve-tri nedelje"

Epidemiolog Radmilo Petrović smatra da bi trebalo zatvoriti sve zatvorene prostore - kafiće, restorane, tržne centre, bioskope, pozorišta, na dve-tri nedelje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.03.2021.

15:28

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Sve to kako bi se stabilizovala epidemiološka situacija što se tiče koronavirusa.

Petrović je za Tanjug rekao da u zatvorenom prostoru postoji najveći rizik za prenošenje virusa.

"Virus kada izađe iz organizma prelazi u sitna kapljična jezgra koja lete dugo u vazduhu, te ga i najmanja cirkulacija vazduha raznosi svuda po zatvorenoj prostoriji i tu se ljudi zaražavaju", naveo je on.

Kako kaže, jedino bi mogle preko dana da rade bašte resorana i kafića, jer to nije zatvoren prostor, a na otvorenom uvek ima vetrića, cirkuliše vazduh te virus nema mogućnost zaražavanja.

Ističe da građanima ne treba ograničavati kretanje, da mogu da se šetaju, ali da je važno i na otvorenom prostoru, ukoliko je gužva, da nose masku.

Upitan da li bi širenje virusa i sve veći broj zaraženih na dnevnom nivou moglo da prekine vakcinaciju, Petrović je rekao da vakcinacija ide svojim tokom i da je veći broj zaraženih ne može ugrožiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: