"Srbija u svetskom vrhu, Hrvatska na dnu EU"

Dok se Srbija uz Veliku Britaniju, pozicionirala kao evropski predvodnik u vakcinisanju protiv kovida-19, Hrvatska je ponovo na začelju Evrope, piše Indeks.

Izvor: B92

Nedelja, 07.03.2021.

22:24

EPA-EFE/ Andrej Cukic

Kako navodi ovaj portal, u Hrvatsku vakcine i dalje stižu “na kašičicu”.

Dok u Hrvatskoj očekuju da će dočekati leto, a da neće biti vakcinisani čak ni svi rizični, Srbija, “kako je već dobro poznato širom EU, stoji neuporedivo bolje”, navodi zagrebački portal.

Dodaje se da u Srbiju urednije stižu čak i vakcine kojih je naručila manje od Hrvatske, poput AstraZeneke i Fajzera.

Kako se navodi u tekstu, Srbija je u ovoj situaciji dobro iskoristila svoj geopolitički položaj nezavisnosti od EU s jedne strane i dobrih diplomatskih odnosa s Rusijom i Kinom s druge.

Srbija, koja je u oktobru potpisala predugovor s Fajzerom o isporuci 350.000 doza do kraja marta, dok je Hrvatska naručila milion doza.

Srbija je do sada dobila oko 90.000 doza vakcina Fajzer i to tačno na datume i u količinama u kojima je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, dok je Hrvatska, koja je naručila skoro tri puta više, dobila oko 156.000, ističe Indeks.

U tekstu je citiran i izveštaj dobijen od ambasade Srbije koje pokazuje organizaciju i tempo kojim Srbija nabavlja vakcine i vakciniše građane.

“Građani mogu izabrati cepivo koje žele da prime, a dostupna su im: Fajzer, kineski Sinofarm, ruski Sputnjik V i AstraZeneka. Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih (do 5. marta vakcinisano je preko 20 odsto građana", piše, između ostalog, u mejlu srpske ambasade koji su pre nekoliko dana dobili hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano oko pet odsto stanovništva, ističe Indeks.

Konstatuje se i da “samostalni igrači prolaze bolje”.

"Tu se može povuhi paralela s majstorom koji odlazi da obavi neki posao u neku novu kuću, iako nije dovršio posao u prvoj koji je već započeo, a koji mu je delom već plaćen - onaj prvi mu je siguran, a novi mu uvek dobro dođe", piše Indeks.

Veliki problem u celoj priči su i loši ugovori koje je s proizvođačima sklopila EU, piše Indeks.

Dodaje se i da je EU kasnije naručila vakcine, ali da bi ipak mogla da profitira od povehane ponude krajem godine, kad američka kompanija Moderna poveća svoju proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: