Nemiri i najavljeni protesti obustavili nastavu

Senegalske vlasti saopštile su da će od sutra na nedelju dana biti obustavljena nastava u svim školama u celoj zemlji zbog nemira i najavljenih protesta.

Izvor: Beta/AFP

Nedelja, 07.03.2021.

19:43

Nemiri i najavljeni protesti obustavili nastavu
EPA-EFE/ ALIOU MBAYE

U pitanju je "zaštita učenika, nastavnika i školske uprave od protesta praćenih nasiljem, koje su veoma poremetile tok školske nastave u protekloj nedelji", saopštila su danas dva senegalska ministarstva - obrazovanja i zapošljavanja.

Senegal, inače poznat kao zemlja stabilnosti u zapadnoj Africi, bio je prošle nedelje poprište nemira.

Neredi su u Dakaru počeli prošle srede hapšenjem glavnog protivnika vlasti Usmana Sonka (Ousmane Sonko). Protesti su završeni sukobom demonstranata i policije, kao i pljačkanjem prodavnica. U tim neredima je poginulo pet ljudi.

Mnogi Senegalci su takođe nezadovoljni sve lošijim životnim uslovima posebno od početka pandemije koronavirusa pre godinu dana.

Mnoga deca i mladi učestvovali su na protestima i zbog toga su vlasti pozvale roditelje da vode računa o deci kako bi se sačuvali od eventualnog nasilja na najavljenim ovonedeljnim demonstrancijama.

Sonko je zvanično uhapšen zbog ugrožavanja reda i mira, jer je zajedno sa pratnjom nedavno išao na sud u koji je pozvan zbog optužbe jedne marserke da ju je silovao.

Protivnik vlasti smatra da je protiv njega organizovana zavera i namera vlasti da ga ukloni zbog predstojećih predsedničkih izbora. Sonko je bio kandidat na prethodnim predsedničkim izborima na kojima je pobedio Maki Sal (Macky). Predsednik Senegala negira optužbe opozicionara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: