Štrajk, telekomunikacije, dozvole

Konkurs za frekvencije za elektronske medije ne može da se raspiše jer je Upravni odbor Agencije za telekomunikacije u štrajku.

Izvor: Beta

Petak, 09.12.2005.

16:08

Default images

Zamenik predsednika Radiodifuzne agencije Aleksandar Vasić kaže da je Radiodifuzna agencija izradila dva dokumenta neophodna za izdavanje dozvola: Strategiju razvoja radiodifuzije, za koju saglasnost daje Vlada Srbije, i Plan raspodele radio-frekvencija, koji je poslat Agenciji za telekomunikacije, a koja trenutno ne radi.

Sve je spremno za raspisivanje konkursa za izdavanje dozovola za emitovanje programa na nacionalnom nivou, ali Upravni odbor Agencije za telekomunikacije koči proces jer se nije izjasnio o planu dodele frekvencija i predložio ga Ministarstvu za kapitalne investicije, kaže Aleksandar Vasić. Savet je, navodi Vasić, dao Agenciji rok od sedam dana da se izjasni o planu ili će u suprotnom inicirati smenu Upravog odbora i aktiviranje člana zakona o radiodifuziji koji predviđa da nadležno ministarstvo za kapitalne investicije na 120 dana preuzme ingerencije Agencije.

"Samo na sajtu imaju saopštenje  da trenutno ne rade. Zbog čega se to dešava nije jasno. Da bar postoji obrazloženje da im to ne valja, nego se to odlaže do daljnjeg i do daljnjeg se odlaže haos u etru i dešavaju se kupovine i prodaje medija, što dodatno zamućuje kompletnu situaciju u ionako komplikovanom srpskom etru", kaže Vasić.

Vasić je, na seminaru "Medijska slika Srbije" u beogradskom Centru "Sava", rekao da, prema zakonskoj proceduri, Agencija za telekomunikacije nacrt Plana treba da predlaži Ministarstvu za kapitalne investicije, kako bi on stupio na snagu i kako bi konkurs bio raspisan.

Prema njegovim rečima, Agencija za radiodifuziju je od Agencije za telekomunikacije tražila da se izjasni o Planu za raspodelu radio frekvencija i rok do kada oni to treba da urade je utorak. U suprotnom, dodao je Vasić, o tome će se izjasniti Skupština Srbije, republička Vlada i nadležno ministarstvo za kapitalne investicije, jer je ta opcija predviđena zakonom.

On je precizirao da Plan za raspodelu radio-frekvencija predstavlja tehnički dokument kojim se reguliše sa kojih kota i kojom snagom će emiteri emitovati program.

Strategijom razvoja radiodifuzije predviđa se postojanje pet komercijalnih televizija sa nacionalnim pokrivanjem, dve mreže pokrajinskog javnog servisa, 40 regionalnih emitera i oko četiri puta više lokalnih televizija, dodao je Vasić. Predviđeno je i postojanje četiri komercijalne radio stanice sa nacionalnom pokrivenošću, 40 regionalnih i oko 200 lokalnih radio stanica.

Zakonom o radiodifuziji i Zakonom o informisanju predviđeno je ukidanje medija u vlasništvu države i njihova privatizacija, ali oni u svom vlasništvu, pored loše opreme nemaju ništa drugo što bi mogli prodati, tako da jedino što im donosi neku tržišnu vrednost, kako je istakao Vasić, jesu licence i dozvole za pokretanje programa koje im, međutim, niko ne može garantovati.

Rukovodilac projekta za privatizaciju medija Dragan Bosiljkić rekao je danas da će u prvom krugu privatizacije važiti "kvalifikacioni kriterijumi" po kojima će pravo kupovine medija imati konzorcijumi zaposlenih ili kompanije koje se već bave tom delatnošću.

Bosiljkić je ponovio da je rok za privatizaciju lokalnih novina 23. april sledeće godine, a za privatizaciju lokalnih elektronskih medija kraj 2007. godine i da prema podacima Agencije za privatizaciju do tada treba privatizovati 141 medij u Srbiji.

Nezadovoljstvo dinamikom transformacije RTS-a

Predsednici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Vojvodini nezadovoljni su odugovlačenjem transformacije Radio-televizije Srbije u Radiodifuznu ustanovu Srbije i Radiodifuznu ustanovu Vojvodine.

Kako se navodi u saopštenju izdatom nakon sastanka u Novom Sadu, takav zaključak donet je na osnovu ovlašćenja i obaveza iz Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji omogućuje ostvarivanje prava na samoupravu u oblasti upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, informisanja i kulture.

"Nezadovoljstvo je tim veće, ako se ima u vidu da se svaki dan prelaznog perioda transformacije višestruko negativno odražava na ostvarivanje pomenutih prava u RTV Novi Sad, aktuelnim potezima rukovodstva u oblasti kadrovskih rešenja i strukture programa", piše u saopštenju.

Kako se navodi, takvi potezi donose se "bez jasne koncepcije i strategije transformisanja i bilo kakvih konsultacija ili uz protivljenje predstavnika nacionalnih saveta, uprkos obećanjima da će se tražiti i uvažavati njihovo mišljenje".

"Smene odgovornih urednika u manjinskim redakcijama i postavljanje novih, suspenzije pojedinih novinara, represije prema njima, ukidanje ili svođenje na najmanju moguću meru pojedinih programskih celina bez konsultacija sa nacionalnim savetima, samo su neki od primera alarmantnog stanja u RTV NS", piše u saopštenju.

Nacionalni saveti, dodaje se, ne žele i ne mogu da se odreknu ostvarivanja prava pripadnika svojih zajednica u oblasti elektronskih medija, naročito u programskim i kadrovskim pitanjima.

Zajedničko saopštenje izdali su nacionalni saveti mađarske, slovačke, rusinske, rumunske, bunjevačke, hrvatske i ukrajinske nacionalne manjine u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: