A sad... Samo za nasušne potrebe

Tačno je 12 sati. Uz prodavnice prehrambene robe, apoteke, pumpe i još par izuzetaka - sve ostalo je zatvoreno i ostaće zatvoreno do ponedeljka.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

12:00

A sad... Samo za nasušne potrebe
Foto: Depositphotos/alexandarilich85

Podsetimo, nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa koje je usvojila Vlada na preporuku Kriznog štaba na snazi su od danas u podne i biće na snazi sve do ponedeljka u 6 ujutru.

Do tada biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići i restorani), sve prodavnice osim prodavnica prehrambene delatnosti, a neće raditi ni kozmetički i frizerski saloni, dečje igraonice, teretane, sportski objekti...

Drugim rečima, kao što je ranije najavljivao dr Srđa Janković - samo za nasušne potrebe.

Mogućnost da rade do ponedeljka ujutru imaće samo prodavnice prehrambene robe, koje mogu da rade do 21h, apoteke i benzinske pumpe čije radno vreme nije ograničeno. Takođe, nakon 12 časova mogu raditi privatne zdravstvene ustanove, laboratorije, veterinarske ambulante i stomatološke ordinacije.

Delatnost dostave hrane moguća je 24 sata dnevno, dok je šalterska prodaja hrane i pića zabranjena na teritoriji čitave Republike Srbije do ponedeljka ujutru.

Ipak, mogućnost da rade imaju i pozorišta, koja će moći da rade do 21 sat uz poštovanje svih epidemioloških mera. Unapred zakazani sportski događaji moći da se održe, ali bez prisustva publike. Član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je u petak da će nove mere u suzbijanju širenja koronavirusa tokom predstojećeg vikenda svakako poboljšati epidemiološku situaciju.Ipak, kako kaže, efekti će biti vidljivi tek krajem sledeće nedelje.

"Važno je šta će se dešavati u sledećoj nedelji, a istovremeno u utorak imamo novi sastanak", kaže Kon.

Smatra da je mere trebalo ranije uvesti i da su stručnjaci na to upozoravali i pre Sretenjskih praznika.

Sa druge strane, epidemiolog Branislav Tiodorović navodi da je nezadovoljan merama.

"Nezadovoljni smo merama donetim na sednici jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte", rekao je.

"Zabrana kretanja nikada nije bila opcija, ne možemo zaustaviti život, ali moramo da obezbedimo da ne funkcioniše onaj deo gde se transmisija virusa prenosi neograničeno i bez ikakve prepreke", istakao je Tiodorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: