"Situacija je dramatična": Vakcine glavni problem u BiH

U Bosni i Hercegovini koronavirus se ubrzano širi, i dok lekari upozoravaju na "vrhunac" novog talasa, u BiH je glavni problem kako nabaviti vakcine.

Izvor: index.hr

Petak, 05.03.2021.

19:55

Foto: EPA/ Marko Ðokoviæ

Pre tačno godinu dana potvrđen je prvi slučaj zaraze, a za 12 meseci obolelo je preko 160.000 ljudi, a preminulo je više od 5.100 obolelih.

Federacija BiH je do sada dobila svega 10.000 vakcina, i to kao donaciju iz Srbije, a predsednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić je rekao danas kako je jasno da je država entitete prepustila same sebi, i dodao je da treba formirati operativno telo koje bi na sebe preuzelo posao nabavke vakcina.

BiH je preko programa Kovaks naručila 1,23 miliona doza vakcina zapadnih proizvođača, ali ništa od toga još nije isporučeno.

Novalić kaže da BiH sada direktno pokušava da pregovara sa zapadnim proizvođačima vakcina.

Dodaje da je apsurdnost cele situacije u tome što je Fajzer pokušavao da pregovara sa BiH, no kako ona nema ministarstvo zdravlja, tako se na kraju ispostavilo "da entiteti moraju glumiti državu".

Mehanizmi na nivou BiH ne rade, pa će Federacija BiH sada pregovarati direktno sa proizvođačima vakcina, rekao je Novalić, pozivajući medije "da ne problematiziraju cenu vakcina", s obzirom na okolnosti.

Premijer županije Sarajevo Edin Forto napustio je sastanak u federalnoj vladi, rekavši da ne može da razume da se u Federaciji BiH, godinu dana nakon prvog slučaja zaraze, još uvek razgovara o uspostavljanju tela za nabavu vakcina.

Vlasti sarajevske županije već sedmicama apeluju na entitetsku vladu da konačno nešto učini i ubrza isporuku vakcina, jer se zaraza u tom delu zemlje brzo širi.

Samo u petak u BiH je registrovano više od 470 novoinficiranih, dok je u celoj županiji aktivno više od 2.600 slučajeva zaraze.

"Situacija je dramatična"

"Danas je situacija dramatična", rekao je pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH Goran Čerkez, upozorivši da bi se BiH mogla suočiti sa situacijom u kojoj je Italija bila na početku pandemije.

Prema njegovim rečima, novo zatvaranje je sigurno ako se nešto ne promeni. Širenje zaraze i vakcinacija nisu nužno povezani, što dokazuje slučaj Srbije, gde se zaraza širi uprkos masovnoj vakcinaciji stanovništva, upozorio je Čerkez.

Iako je vakcinacija započela u Republici Srpskoj, koja je primila nešto više od 20.000 doza ruske vakcine Sputnik V, zdravstveni službenici u tom entitetu zabrinuti su i zbog brzog širenja epidemije, a Banjaluka i Istočno Sarajevo su najveća žarišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: