Đukanović: Transfer vlasti potvrdio demokratski kapacitet u Crnoj Gori

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Izvor: B92

Petak, 05.03.2021.

09:26

Đukanović: Transfer vlasti potvrdio demokratski kapacitet u Crnoj Gori
EPA/BORIS PEJOVIC

On je izjavio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da postoji "novi kapacitet demokratske kulture" u toj zemlji.

Kako je danas saopšteno njegovog kabineta, Ðukanović je takođe naglasio neophodnost da se u novim uslovima potvrdi puno razumevanje uloge Crne Gore kao članice NATO-a i prakse da se "ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom".

Ðukanović je razgovoru sinoć u Podgorici naveo da su evropske političke snage u Crnoj Gori odlučne da podrže sve što zemlju vodi ka Evropi i time doprinose održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.

Lajčak je ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom, kaže se u saopštenju.

On je takođe pozdravio "zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata".

Lajčak je izrazio i očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja s politikama i stavovima EU, uključujući onu kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: