U beogradskim školama 305 zaraženih; "I dalje ispod jedan odsto"

Tokom prošle nedelje koronavirus je registovan u 124 osnovne i srednje škole u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.03.2021.

13:00

U beogradskim školama 305 zaraženih;
Ilustracija: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

U tim obrazovnim ustanovama registrovano je 305 obolelih, što je porast u odnosu na nedelju pre toga kada je u 80 škola bilo 198 zaraženih, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Od 22. do 28. februara virus je registrovan u 73 osnovne škole i to 35 zaraženih je među osobljem škole (nastavnici i nenastavno osoblje) i kod 110 đaka.

Zaraženih je bilo u 51 srednjoj školi i to 27 zaposlenih i 113 učenika.

U nedelji koja joj je prethodila - od 15. do 21. februara virus je registrovan u 80 osnovnih i srednjih škola u Beogradu.

Prijavljeno je da obolelih ima u 43 osnovne škole i to među osobljem bila su 42 zaražena i 53 među đacima.

Obolelih je bilo i u 37 srednjih škola, a registrovano je 17 zaraženih među osobljem i 86 obolelih među đacima.

"Od početka drugog polugodišta do danas registrovano je 17 klastera i to šest klastera u pet osnovnih škola i 11 klastera u devet srednjih škola. U svakom od ovih klastera je bilo po dva do tri zaraženih učenika u istoj grupi, iz istog odeljenja. Đaci iz tih grupa su poslati u izolaciju i na onlajn nastavu od 14 dana", kažu u Zavodu.

Ružić: Broj zaraženih učenika i dalje ispod jedan odsto

Broj zaraženih učenika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji i dalje je ispod jedan odsto, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić i istakao da obrazovni sistem nije mesto transmisije koronavirusa.

"Što se tiče učenika osnovnih škola koji su zaraženi, još uvek je taj procenat veoma mali i ne prelazi 0,6 odsto, a što se tiče zaposlenih u tim školama procenat zaraženih je 1,4", rekao je Ružić odgovarajući na pitanja novinara u Idvoru.

Kada je reč o srednjim školama, naveo je da je procenat zaraženih učenika ispod jedan odsto, a zaposlenih 1,6 odsto. "Ti podaci nisu alarmantni niti je obrazovni sistem mesto gde dolazi do transmisije kovida 19, ali svakako da se, čim dođe do povećanja broja zaraženih u opštoj populaciji, to reflektuje i na obrazovni sistem, jer pored obrazovnog sistema, koji je zaista pokazao rezistentnost prema koroni, deca i nastavno i vannastavno osoblje imaju neke druge obaveze van tog sistema i dolazi do transmisije virisa", rekao je Ružić.

Poručio je da je vakcinacija jedini način da se izborimo sa koronavirusom.

"Uveren sam da će masovna imunizacija pomoći da kolektivni imunitet vremenom podignemo na najveći mogući nivo, ali važno je da svakodnevno apelujemo i na ličnu odgovornost svakog građanina jer to je takođe jedini put kojim možemo da idemo ukoliko zelimo da se izborimo sa koronom", rekao je Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: